Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

torsdag 4 maj 2017

Rumsindelning med hjälp av Idegran – Taxus Baccata

Vår ena uteplats brukar vara en oas på sommaren, men urtrist på vintern. 
All växtlighet har vissnat ner och det ser ganska tråkigt ut.

Ett enkelt sätt att komma till rätta med det, är att plantera mycket städsegrönt.
Så jag fick en idé, att skapa en "vägg" av Idegran (Taxus Baccata). Cattis skulle ändå beställa Idegran från Plantinavia så jag hakade på.
Och jag beställde några extra plantor, för jag fick fler idéer om hur man kan skapa städsegröna stommar i trädgården. Men det kommer jag att visa mer om i ett senare inlägg.

När jag ändå var igång med att plantera Idegranen på uteplatsen, passade jag på att ta fram lite färg och ge hela uteplatsen en snabb och billig "make-over". 

Det är ett enkelt sätt att göra om sin uteplats: Färg och nya växter med lite höjd, planterade i stora krukor/lådor.


4 maj.
Så här blev resultatet. Lådorna, som min man har byggt, fick ny vit färg för att ljusa upp den annars rätt så mörka uteplatsen.
I de stora nedsänkta lådorna bakom soffan, planterade jag Idegran, som ett extra ryggstöd och för att få en rumskänsla. Längst bak, mot min studio, står en Idegran till, som jag klippte av toppen på och har börjat forma till en stor boll.

24 januari såg det ut så här. Det är samma möblering som på bilden ovan, men ytan kändes så mörk.
Om en månads tid har Miscanthusgräsen – i trekantslådorna mot staketet – vuxit sig höga och stora. Då kommer ytan att bli ännu finare. Men just nu, precis innan allt annat har slagit ut, gör de städsegröna växterna att det ändå ser ombonat och mysigt ut.
Vy från andra hållet. Lådorna är rätt så stora och jag fick precis ner två plantor i varje. De var så kraftiga och välvuxna att det blev liksom "klart direkt". Jag trodde att plantorna (80-100 cm höga) skulle vara betydligt smalare och tanigare. Men de var riktigt stora och fina.
Dessa har jag toppat, för jag ville inte ha väggen för hög.
Vi har faktiskt märkt att Idegransväggen bakom soffan gör att det blir väldigt lugnt just där. Även om det blåser, så är där lä. Och så slipper man det kyliga draget i nacken, som annars lätt kryper på fram mot kvällen.
Tänk vad lite färg och lite häckväxter kan göra med en uteplats.
Denna plantan ska klippas till en tät och hård boll. Nu har den bara toppats. Så den ska få vila lite och börja växa innan jag går på den med saxen igen.

Så ett tips, om du beställer häckplantor, är att ta några extra. För det finns så många möjliga användningsområden, mer än att plantera den som en häck runt tomtgränsen.

Vi beställde våra plantor här: www.plantinavia.se


Tänk på att Taxus Baccata är giftig vid förtäring. Om du inte vill få bär på Idegranen, ska du beställa Taxus Media Hillii, vilken är en hanklon som inte får några bär. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar