Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 27 februari 2015

Glöm inte städsegröna växter i trädgården


När man besöker plantskolan på våren och sommaren är det så lätt att bli kär i alla vackra blommande buskar och perenner. Då tänker man inte så mycket på växter som Thuja, Ilex, Lingontry, Vinca osv.
Men de städsegröna växterna är en viktig del av trädgårdens stomme under senhösten och vintern, när bladen har fallit av alla träd och buskar och perennerna har vissnat ner.

Här är en bild från min studios framsida i juni resp februari. Thujorna och Lingontryn skapar grönska även nu när allt annat är visset. I den vita stora krukan syns stammarna på en Korallkornell, som lyser upp vackert med sina röda stammar (Cornus Sibirica 'alba').
Korallkornellen är vacker även på sommaren och får en fantastisk höstfärg. Jag planterar dem i stora krukor med städsegröna Carex (halvgräs) som kompis. Då får man en krukplantering som håller året om år efter år. Glöm inte att gödsla under växtperioden bara.

Nu kliar det i fingrarna och jag vill skapa vackra arrangemang. Hitta inspiration i boken "Trädgård i Kruka"


Nu vill jag börja skapa arrangemang i krukor! Det riktigt kliar i fingrarna. Inspiration hittar jag i Annika Christensen och Ulrika Otterlings bok: "Trädgård i Kruka". Om du inte har den, så köp den!
Här har jag använt Ranunkel och Björkris.

Ett arrangemang på ute-matbordet som syns inifrån huset, ger den rätta vårstämningen.
Svansfjädergräs, vita Ranunkel, Blåsvingel, björkris samt minipensée.
Ranunkel, svansfjädergräs, plättar i luften, minipensée och Pärlhyacint. 
Underbara svartbladiga Primulor och ris från Rödhängslide. Mer behövs inte.

torsdag 26 februari 2015

Hortensiatips från Annika Christensen

Jag älskar Hortensior och speciellt de nya sorterna som blommar både på fjolårsskotten och årsskotten. Hortensia "forever & ever" är en sådan sort.

De finns i flera olika färger och det fina med dem är att blommorna ändrar färg efterhand som de "mognar". De kan börja som knoppar i limegrönt för att sen gå över till en mer blå/lila ton. 
Sen finns det de som drar mot lime/rosa/cerise och även lime/vitt. Det är bara att välja sin favorit helt enkelt!

Min vän Annika har gjort den här fina filmen med suveräna Hortensiatips.
Annikas blogg hittar du här: http://www.naturligating.se






onsdag 25 februari 2015

Idag kom våren!

Idag kom våren i form av Krokusar i rabatten. Äntligen visar de små skönheterna färg.

Dessutom kom svärmor förbi med ett helt fång av "vår". Ett flak mini-Penséer från Blomstergården i Farhult. De har "självplock", dvs. man plockar de växter man vill ha och lägger pengarna i ett inkast. 5:-/st för Penséerna gör att man kan frossa och köpa många.
I morgon ska Ljungen få flytta ut från krukorna och så ska Penséerna flytta in. Ljungen gräver jag ner i mitt kallväxthus så länge, de ska tas tillvara och få växa till sig. Ljung är en vacker städsegrön växt som går att beskära hårt, så de ska sen få bo i min torraste rabatt.

lördag 7 februari 2015

Underbart med många sittplatser hos min kollega, Camilla på Knapp Trädgårdsdesign

När jag ritar trädgårdar ritar jag oftast in flera sittplatser i flera väderstreck.
– Vad ska man med alla sittplatser till? Det är en fråga som dyker upp lite då och då.
Jo, många tänker att de ska ha sin uteplats och sin sittplats i söder eller allra helst i sydvästläge. Vi vill ha sooool, säger de.

Fast sanningen är ju den att det kan bli hiskeligt varmt i söderläge en normalvarm sommardag. Och vem gillar att sitta och äta i blagande sol?
Ibland vill man ha soltimmar och ibland vill man ha svalkande skugga. Ibland vill man ha strilande solljus och ibland vill man ha tak så att daggen inte smyger på.

fredag 6 februari 2015

Man måste inte köpa dyra utedynor/kuddar

När våra utesoffors sittdynor inte var svarta längre, stod vi inför faktum: Behålla dem, sy nya eller köpa nya för 700-800:-/st...
Svaret blev inget av nämnda.

Det visade sig att IKEAS grå plyschkuddfodral i storlek 65x65 cm, passade utmärkt! Och priset var överkomligt. Dessutom köpte vi IKEAS stora 65x65cm innerkuddar och satte som ryggkuddar. Superskönt, mjukt och enkelt. 

Så här blev resultatet... För bara några hundralappar förnyade vi sittgruppen.

En bild på svarta soffan med originaldynor (som inte var svarta längre på slutet). 
En grön/limegrön kudde som vi haft inomhus och tröttnat på fick flytta ut.
Fårfällar är tacksamma att ha utomhus. Ser ombonat och mysigt ut. Glöm inte att ta in dem dock. De luktar inte så gott om de blir fuktiga.
 
Vår ena utestängs dyna har vi gjort av en bäddmadrass 120x200 cm, tjocklek 5 cm. Sen har vi ett enkelt vitt överkast runtom.
På kvällen rullar ihop alltihop – med kuddar, filtar och överkast – och spänner ett spännband runt om och lägger ner det i dynlådan (som står bakom sängen).
  Det tar ca 15 sekunder!
Bäddmadrassen kostade ca 500:- och överkastet 99:- Sen är det kuddar och filt som vi hade sedan tidigare.

Så, man behöver inte köpa originalkuddar, eller speciella utekuddar. Man kan fixa sina egna betydligt billigare. Och, ibland kan en enfärgad snygg filt och lite nya kuddfodral räcka långt. Man behöver inte alltid köpa nytt.

torsdag 5 februari 2015

Äntligen härliga vinterdagar

Något som är viktigt när man skapar en trädgård, är att tänka på strukturen. För på sen-hösten och vintern vill man att det ska vara vackra former i trädgården och fina blickfång. Att bara ha vissna perenner gör ingen glad.
Strukturer skapas enkelt genom t ex städse- och vintergröna växter, vedartade buskar och träd.
Här är min egen entrésida idag. Miscanthus 'morning light' står vacker hela vintern och viker sig inte. I höstas fick den dessutom vippor, vilket sorten sällan får i Sverige. Städsegröna små bollar (Murgröna, Thuja, Benved) samt Vinca Minor som marktäckare ger grönska.
Jag tycker entrén är vackrast i slutet av juni... Men den är inte så dum dagar som den här heller.
Struktur kan också vara byggen, såsom pergola, spaljéer, staket etc.
Här är vår upphöjda utesäng, som dagen till ära har fått en härlig snömadrass. Visst skapar naturen det vackraste själv?
Trots att det är -5° ute lyser mina höstkrukor vid entrén upp lika vackert som de gjorde i höstas. Alunrot och Ljung står fortfarande vackert, om än med lite hängiga blad.
Den här Blåsvingeln har bott i den här krukan i ett par år. Till våren kammar jag den bara och drar bort alla döda blad. Visst är den vacker med lite snö? Jag njuter av den varje morgon när jag går till jobbet, dvs. den står utanför min studio, året runt!

tisdag 3 februari 2015

Yucca på vintern.

I går kom vintern till Skåne och den första snön för säsongen.
Det är härligt att se mina städsegröna Yucca få ett fint snötäcke, fast direkt efter bilderna fotograferats, fick jag skaka bort den. För jag vill inte att bladen ska knäckas av.
Det här är nämligen inte den vanliga Palmbladsliljan, Yucca filamentosa, utan en Yucca aloifolia. Även kallad Spansk Bajonettyucca.

Bladen är hårda, tjocka och vassa som sylar. Färgen går från mörkt brunröd till limegrönt. 
Men nu på vintern ser de mest bara gröna ut.
Yucca aloifolia klarar kortvarig kyla ner till -12°. Denna veckan får vi som mest -5°, sen ska det bli plusgrader igen, så de klarar sig nog bra. De har bubbelplast mellan innerkruka och ytterkruka.
I den lilla låga krukan står en vanlig Yucca filamentosa. Sådana har jag haft i kruka och i trädgården i många år och de är härdiga här i zon 1.