Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 31 oktober 2013

Rädda omkullblåsta småträd och buskar direkt


Jag hoppas att ni alla läsare som har en trädgård klarade sig hysat OK genom stormen Simone!
Min trädgård fick sig en ordentlig omruskning, men det blev inga svåra skador.
Som den goda sjömanshustru jag är, hade jag varit ute innan stormen började och plockat undan saker. Jag hade surrat fast trädgårdsporten och placerat alla möblerna i lä.

En av mina stora Thujor (som planterades i våras) fick slagsida. Det fick även den lilla Trollpilen bakom cykelskjulet.
MEN, det är bara att räta upp Thujan och Pilen igen, stötta ordentligt med pinnar/pålar så att de står rakt, ev. fylla på med mer jord och så stampa till ordentligt.
De flesta rotar sig igen.
Detta fungerar så klart inte på stora träd.

Vår pergola förlorade ytterligare två plexiglasskivor (förra årets novemberstorm tog även den två skivor), men eftersom vi ändå ska byta ut taket helt blev vi inte så ledsna över det.
"Mindre att skruva ner" sa min praktiske man. Vi är bara glada att de stora skivorna  stannade i trädgården så att ingen blev skadad.

Årets stora lövinsamling blev lätt, alla löv hade samlats i ett hörn av trädgården så det vara bara att suga upp dem med lövsugen (som finmaler dem) och sen var det bara att strö ut allt i rabatterna som då fick ett varmt fint vintertäcke.

torsdag 17 oktober 2013

Köttätande växt (Venusfälla) barnens nya favorit!

Om du vill att barnen ska bli mer intresserade av växter är det ett hett tips att åka till IKEA i dagarna och köpa en köttätande växt. 
För DET gör att barnen spärrar upp ögonen ordentligt!
Jag köpte en Venusfälla häromdagen på nämnda varuhus och ställde den på soffbordet hemma och kallade på barnen. Sen fick alla gå på jakt efter en liten fluga eller mygga. Sen la vi flugan i ett av "gapen". Inget hände (flugan var ju död och rörde inte på sig), så jag "killade" lite med en pinne på insidan av gapet och då... Aaaaaaaahhhhhh, skrek barnen, den lever.....
För den stängde gapet helt!
Det ser lite läskigt ut, t o m jag hoppade till när den stängde om flugan.
Nu hade jag barnens fulla uppmärksamhet!
Sen lyssnade de noga och länge när jag berättade om hur det fungerade och varför växten ville ha flugan.
Venusfällan går att plantera utomhus på fuktiga skyddade ställen. Den vill ha kalkfritt och ingen gödning (flugorna den fångar fungerar som gödning). Trivs i torv och skyddat läge.
Om du har den inomhus, så vattna den med regnvatten (för den vill som sagt ha kalkfritt).
den kan blomma om du har tur.
Sen det svåraste av allt: Lek inte med bladen. Varje blad har bara kraft att slå ihop ett par gånger sen dör det. Men det är svårt att låta bli att "killa" den lite, för det ÄR häftigt när den stänger bladet.
Jag ställde en fruktskål bredvid. Frukten brukar ju dra till sig smådjur, så då blir det en bra symbios.

onsdag 16 oktober 2013

Var inte rädd för att plantera vintergrönt!

Engelsmännen är riktigt duktiga på det här med stommen i trädgården. Och just vintergröna växter är ju extra viktigt med tanke på att 5-6 månader om året har alla lövfällande träd och buskar inga löv.

Jag satt och kikade igenom lite bilder som jag fotat i England och insåg att det var vintergröna växter precis överallt. Hela trädgårdens stomme i England verkar vara byggt med just vintergröna växter.
Cattis och jag försöker alltid rita in vintergrönt, men många människor är svårt "skadade" av 70-talets barrväxttrend och tror att vintergrönt är lika med barrväxter. Men det är så fel.
Hemma hos Penny Snell (NGS Ordförande) är det massor av vintergrönt. Det gör att trädgården ser i stort sett likadan ut hela året, det är bara de blommande växterna som varierar.
Kolla in Murgröne-girlangen i krukan och Buxbomen.
Penny Snells entré sett från sidan. ALLT är vintergrönt förrutom Tulpanerna i krukan. Vi var där i slutet av maj.
Buxbomklot runt trädet och som marktäckare under trädet minns jag att det var variegerad Vinca. Vintergrönt.
Här har Murgrönan klippts som en cirkel, innanför växer Vinca och den mörkgröna busken tv är en Rhododendron och th en Mahonia. Allt är vintergrönt. Ormbunken i krukan är det enda som vissnar ner.

Murgröna klär in vattenfallet på väggen. 
Yucca 'Filamentosa' är en vacker vintergrön växt! Finns i flera olika sorter med olika variationer på bladen. Soligt och torrt vill den ha.
Vintergrön Buxbomkant och så ett vintergrönt träd (tror att det är en Järnek). Sen har man satsat på blommande växter i mitten av cirkeln. Dessa kan ju med fördel bytas ut ett par gånger/år. Först Penseer, sen Margueriter eller Sommarljus och sen när hösten närmar sig,   hade jag fyllt med rödbladig Alunrot (behåller bladen under vintern). 
Murgröna, murgröna, murgröna.
Murgröna och Buxbom

Allt på pergolan är vintergrönt.

Jag tycker att det är dags att vi ser till att våra trädgårdar är värda att titta på ÄVEN november-mars. Var inte rädd för vintergrönt. Det finns en uppsjö av vintergröna alternativ, som inte är 70-talets Cypresser, Thujor eller Enar och Granar.

OCH, det är absolut inget fel på barrväxterna. Problemet var att alla planterade dem (eftersom det var på modet) men ingen skötte dem. Man lät dem helt enkelt växa fritt, utan beskärning och nu 40 år senare har de vuxit till att bli gigantiska monster!
Läs på hur stor växten blir och vill du hålla den på rimlig nivå, beskär den efterhand.

måndag 14 oktober 2013

Carex i kruka i vinter

Det blev Carex i mina stora krukor på nya uteplatsen. De är vintergröna och det är härligt med något grönt under de 5 månader som alla perenner är i vila.
I de här krukorna hade jag Calamagrostis 'Overdam' tidigare, men de hade drabbats av lite rost och var risiga, så de får nu vintervila i köksträdgården i stället. 

Jag vill inte sitta hela vintern och titta ut (från min arbetsplats) på visset gräs, så Carex blev en utmärkt ersättare, som påminner om just 'Overdam'.
Det helgröna är Carex 'Evergreen' och det vitrandiga är ett Carex 'Everest'
De fantastiska krukorna har min man byggt!
Ser ni hur fina Sofiero-Margueriterna är? Nu har de blommat sedan maj månad! Jag gödslar fortfarande! När frosten kommer ger de slutligen upp.

onsdag 9 oktober 2013

Kul vintergröna alternativ!

Idag tog jag en tur till plantskolan för att leta reda på lite kul vintergröna alternativ. För visst finns det massor av vintergröna växter. Allt behöver inte vara barrväxter.

Hittade massor av olika varianter av Carex (halvgräs) som oftast är vintergröna samt Festuca Glauca (Blåsvingel) och Juncus Effusus 'Spiralis'... Alla vackra gräs och halvgräs som behåller färg och form under vintern. 
Carex finns som ni ser i mängder av olika variationer.
Heuchera? Undrar ni nog! Nej den räknas inte som vintergrön, men faktum är att den oftast behåller de flesta bladen hela vintern. Och det lyser upp fantastiskt fint under den grå tiden som kallas vinter här i Skåne. Så den har en given plats i rabatterna.
Julrosor? I Oktober? Jamenvisst! De ska ju planteras ut i rabatterna nu, så får du vintergrönt direkt och vacker blomning till vårvintern.
Skimmia Japonica är vintergrön och blommar dessutom nu. Visst är den snygg i Cortenplåtkrukan?
Vad jag köpte? Det visar jag i morgon, när det är färdigplanterat ;-)

tisdag 8 oktober 2013

Köp Rosa Bandet-armbandet. Designat av Matthew Williamson!

OK, det här inlägget handlar inte om trädgård. Långt från trädgård faktiskt!
Men kampen mot alla typer av cancer och att bidra till forskningen är viktig!

Idag kom mina armband. Jag har beställt flera Rosa Bandet armband, designade av Matthew Williamson för Lindex. Armbandet kostar 100:-/st och 80:-/st går till Bröstcancerforskningen.

De kommer i en vacker gåvoask och passar perfekt som "Värdinnegåvor" eller liknande i höst!
Så ut på Lindex och köp på dig massor av armband! 
Ett bra sätt att ge pengar till Bröstcancerforskningen!
Jag har mitt på mig just nu och funderar på vilka väninnor som ska få de andra!

Här beställer du armbandet direkt från Lindex:

Här hittar du mer om alla "Rosa produkter" i årets kampanj: 

Ge en gåva till Cancerfonden här, stöd forskningen av alla cancerformer:




torsdag 3 oktober 2013

Oktoberfavorit: Skäggbuske

Min oktoberfavorit är Skäggbusken, Caryopteris x clandonensis "Heavenly Blue". Det finns inte så mycket som blommar nu med så intensivt blå färg och det är en fröjd att se den! Bladen är grågröna och doftar. Mina står väldigt skyddade i söderläge invid husgrunden.
Eftersom den står på framsidan vid entrén är den en "eye catcher" och förbigående frågar då och då vad det är som blommar så vackert nu.