Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

lördag 21 juli 2012

En sommarfavorit – Sommarljus

Sommarljus (den vita blomman i förgrunden samt den rosa) tillhör en av mina stora favoriter. Den blommar ivrigt hela sommaren och hösten igenom och man behöver inte ens knipsa av vissna blommor! Den blommar ändå! Underbar är den och jag kan varmt rekommendera den!

fredag 20 juli 2012

Utekök som redan används flitigt

Jag har tidigare skrivit om vårt nya utekök, och här kommer lite uppdaterade bilder.
Köket har en stor arbetsyta, en "bardisk", bakbord, dold förvaring för en dynlåda, krokar för alla grillredskap och så en stor gasolgrill med kokplatta. Vi har pratat om att sätta in en vask och kran, vattenutkastaren finns bara runt knuten, och så får man ordna en "avloppsslang". Det kommer ju bara att vara vatten som rinner ut så den kan gå ner i rabatten alternativt får man ha en liten tunna. 
Bardisken sett från utsidan. Barpallar som tål att stå utomhus (IKEA), solcellslampor från samma ställe. På väggen bakom växer en Clematis Summer Snow.

För att man inte ska se grillens baksida byggde vi en skärmvägg. Gasolgrillar är rätt så fula bakifrån.
Barhäng uppskattas av både stora och små.
Bakbordet består av en 60x60 cm stor slät kakelplatta som fällts in snyggt i bordsytan. Lätt att torka ren och fantastisk att baka ut pizzadegen på. Även bra som avställningsyta när man har varma saker från grillen och man inte vill göra brännmärken i träytan.

Så här ser det ut när solen visar sig och vänner och släkt kommer på besök. All mat tillagas utomhus och den som lagar maten får vara med på festen och slipper stå ensam inne i köket.


Regnet vräker ner, så varför ser jag då så glad ut?

OK, denna sommaren gör väl ingen riktigt glad, så varför flinar jag så mycket på bilden?

Jo, jag har fått det bästa man kan få denna regniga sommaren. NYA GUMMISTÖVLAR! Och de är riktigt coola. Timberland-gummistövlar, som ser ut som Timberlands vinterstövlar! De ska bli mina fin-gummistövlar.

Jag har många gummistövlar: Arbetarstövlarna som firar 10 år i år (Tretorns gröna klassiker), rese-gummistövlarna (Amaort, japanska risstövlar som går att rulla ihop så att de tar minimal plats i bagaget), ett par superkul cerisa stövlar med serieteckningar på som min man köpte i USA (de läcker som ett såll) och så nu dessa fin-stövlarna.
Vad ska jag då med finstövlar? Jo, när Cattis och jag är på diverse trädgårdsbesök, kundbesök, trädgårdsutställningar etc. vill man ju inte alltid klampa runt i de gröna arbetarstövlarna som är fulla av lera, ibland vill jag helt enkelt vara lite finare om tassarna. DÅ ska jag använda mina nya fina stövlar. 
 
Närbild på mina nya älsklingar. Visst är de fiiiiina?
Som sagt, regnet glädjer få så man får vända det till något positivt, som nya gummistövlar.

torsdag 19 juli 2012

Lekstuga på annorlunda sätt

Vissa köper en färdig lekstuga till sina barn och andra bygger en själv. De flesta väljer att bygga på "klassiskt" vis. Dvs. så att lekstugan ser ut som ett hus. Den konstnärliga bygger helt på frihand.
Denna roliga lekstuga stötte vi på i England. Visst är den helt underbar. Tänk att vara barnbarn i den trädgården.

Det är en härlig blandning av luckor målade i roliga färger och stegar mellan alla våningsplan.

På bottenplan finns det lilla lek-köket, lägg märke till den öppna brasan på väggen.


Om man kikar upp finns det en stjärnhimmel överst.

Visst är det kul med sådant som är byggt av second-hand material? Har för mig att ägaren sa att han byggt den av en gammal biljettkur. Den stod dessutom lite gömd i trädgårdens lund/skogsdel. Vilket barn hade inte älskat att få leka här?

fredag 6 juli 2012

TV-Teambesök

Oj, jag har haft bråda dagar, besök av TV-team i förrgår.
Oj vad jag och mannen har fått klippa och ansa och beskära och rensa... Och piffa och bära ut dynor och pynta och ha oss. Men vad kul!!!
Här syns mina egna bilder från de dagarna, ska bli så spännande när jag får se de andras.
Här syns matbordet, uteköket och loungen.



Det var mycket att ta hänsyn till för TV-teamet. Solen, molnen, grannens gräsklippare, flygplan, svettiga ansikten (mitt och mannens), för lååååånga utsvävande svar (det var jag)...
Del av vår lounge, dammen och uteköket.




Buxbomen kan räddas!


De testade att bränna ner hela plantan (men låta roten vara kvar) och nu tittar nya friska skott fram. Men det finns så klart en hake: Det gäller att vara snabb, på 1-2 månader kan hela busken vara död, så ska man bränna den ska det göras snabbt, så att sjukan inte hunnit gå ner i roten. Läs mer på länken ovan.
(Bilden är inte från Hörby utan från England där jag fotade denna angripna häck).

måndag 2 juli 2012

Köksträdgården – årets trädgårdstrend!


Att ha en köksträdgård – eller att helt enkelt odla sina egna grönsaker – verkar vara en trend över hela Europa! Jag har köpt trädgårdstidningar i Spanien, Frankrike och England och ALLA har haft stora reportage om just köksträdgården. Inte bara ett reportage, utan de har oftast ägnat halva tidningen åt det. Så det verkar vara en stor trend just nu, att odla eget och ekologiskt.

Jag har grävt i min bildbank och hittat lite inspirerande köksträdgårdar som jag har fotograferat genom åren. Bilden ovan på det fantastiska ute-köket med all sallad, är från Chelsea Flower Show 2009. Kolla in salladsväggen och salladsbuffén!
Även denna lilla kökshörna är från Chelsea. Man behöver inte ha så stor köksträdgård. Det räcker med en liten liten hörna för att man ska kunna odla sallad och bönor och ärtor.

En klassisk köksträdgård i Aylesford, England. Flätat pilstaket ramar in köksträdgården på den ena sidan och en gammal mur på den andra. Enkla träreglar avgränsar odlingsytan. Barkflis på gångytan.
Svensk köksträdgård med odlingslådor i rostfri plåt. Marktegel och barkflis mellan lådorna. 
En annan variant, en cirkelformad odlingsyta. Trumlad byasten har använts och lagts i ett vackert mönster runt cirkeln.
Odlingslådor (väldigt enkelt att bygga för hemmasnickaren) fulla med grönsaker, vilka är redo för skörd. Vackert och gott. 

Här kombineras pallkragar med odling på friland. Sparris, rödbetor, kryddor etc. 



Sett på Chelsea: En "Living Wall" full med sallad. Otroligt enkelt att skörda och snyggt som attans. Här finns sallad till en stor familj eller varför inte dela med dig till grannarna?

Flätat lågt pilstaket ramar in odlingsytorna och här har de gjort en stengång av små flata stenar. Chelsea 2009.
Att fläta pilstaket är ganska enkelt och har du inte pil, kan du ta några andra mjuka nyskördade pinnar.

Träramar, barkflis och pilstaket. Sett i Södra England. Lägg märke till de stora uppklippta platsflaskorna som skyddar de unga plantorna. Bönornas klätterstöd är på plats och redo för bönornas växtkraft!



Odling på friland. Barnen skördar vinbär och de flesta hamnar nog direkt i magen, men vad gör väl det?

Belöningen!

Enkelt klätterstöd. "Risiga" kvistar typ Björk har stuckits ner i jorden och flätats ihop till en "kokong". Snyggt och enkelt. West Dean, England.
Stöd till Sparrisen. När Sparrisen växer upp får den vackra dill-liknande blad. Men de blir höga och välter lätt. Har de fått ett vackert staket som de lätt kan växa upp genom och så att de håller sig på sin plats i köksträdgården. West Dean, England.
Trädgårdskonst i köksträdgården. Så snyggt det är när man varvar rödbladiga grönsaker med grönbladiga. Röd barkflis i gångarna och gråmålade odlingslådor. Chelsea 2009.