Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 31 maj 2012

Hur vi byggde vår damm och hur det gick sen...

Vår damm firar 10-års jubileum i år. Den är inte så stor men den skänker stor glädje både till oss, våra barn och våra vänner. Stimmiga barn blir snabbt lugna när man visar dem en groda eller en salamander och säger att "om ni bara sitter helt tysta här och väntar, kommer ni att få se många spännande djur".

Tänkte berätta lite om hur vi gjorde, vad vi i efterhand tyckte att vi skulle gjort annorlunda och om hur dammen funkar idag, 10 år senare.
Det hela började med att en fotograf som jag känner hade fått i uppdrag av Willab att fota anläggandet av en damm. Så han ringde upp mig och sa, Eira, ska inte ni ha en damm i er trädgård?
– Jooo, sa jag... fast inte nu (vi hade bara bott i vårt nybyggda hus i ett år, så projekten var många).
– Jag tänkte nu på fredag... Typ! Jag hjälper er att anlägga och ni får bra rabatt på grejjorna.
Sagt och gjort, han anlände på fredagen med allt material, mannen här hemma hade fått gräva för glatta livet (jodå, han grävde för hand) och så började vi på bygget.
Bilden ovan är slutresultatet som var med i Willab-katalogen i många år. Så det är jag som står så där o-charmigt dubbelvikt och drar i dammduken etc (bild nr 1 är inte härifrån den tog de vid ett annat tillfälle och med annan modell).

Egentligen var det inte så svårt:
• Gräv ur. Gärna större och djupare än vad du hade tänkte från början. Djupare är viktigt eftersom dammen med åren får ett bottenslamm bestående av vissna växtdelar och jord etc vilket gör dammen grundare.
• Ta bort alla stenar, rötter etc. Lägg gärna ett lager sand.
• Lägg en tjock fiberduk (skyddar dammduken).
• Lägg sedan dammduken. Snåla inte med en tunn billig, utan kosta på dig den tjocka, sega gummiduken. Den håller längre och det är INTE kul att behöva göra om allt efter några år bara för att du snålade på duken.
• Fyll på med vatten och frissera sedan gummikanterna.
• Lägg i pumpen, koppla in filtret som ska stå på land och gör ev. ett vattenfall
• Dags för pyntet i form av kantstenar, växter, belysning etc.


Här är dammen alldeles nyanlagd.

Här ser du gummiduken utlagd och vi har börjat fylla på vattnet. Sen gjorde vi ett vattenfall, vi byggde upp en liten kulle och "åkte pulka med rumpan" för att få en naturlig bäckfåra. Sen klädde vi fåran med gummiduk och kantade med stenar och växter för att få ett naturligt utseende.
Vattnet pumpas således från pumpen i dammen upp till filtret på land och därifrån går en slang till toppen av bäcken och så rinner vattnet ner igen...



Bild från i fjol, 2011. dammen fungerar fortfarande hyfsat bra. Ibland kommer det trådalger, de håvar vi upp och lägger på rabatterna (mycket näring). Grodor har vi i 1000-tals känns det som. De kommer av sig själva och när det skymmer får man tassa försiktigt ut till loungen för det är många grodor som sitter vid dammkanterna då och som är på väg ut på nattjakt.

Vi ångrar att vi inte gjorde dammen djupare. Den har med åren slammat igen så att botten besår av ca  20 cm tjockt lager dy. Detta är naturligtvis bra för djur- och växtlivet –  dammen har ett perfekt ekosystem nu – men det gör ju att dammen ser så grund ut.
Vi har fått hål i dammen en gång, då var det troligtvis hägern (vi har ett häckande par i närheten) som fiskat och stuckit hål med näbben. Det var hål på ena kanten, format som en trekant. Sen i våras upptäckte vi ett hål på duken i bäcken. Det var åldersslitage. Pumpen är avstängd under vintern och då är bäcken torrlagd och nu hade det blivit en torrspricka där. Men det gick att laga med en vanlig cykelslangböda. 

Pumpen slammar igen rätt så ofta under sommaren. Grodor och fiskar rör upp i botten och så lägger sig slammet på pumpen och så blir det stopp. Då flyter den upp och man vet att det är dags att rengöra den. Vi spolar av den med vattenslagnen och kastar i den igen.
Näckrosorna är en sort som klarar ett vattendjup på bara 20 cm (dammdjupet är nog bara 40 cm numera) och de växer så det knakar hela sommaren. Vi har experimenterat med de flesta vattenväxter men har kommit fram till att det blir så plottrigt. Nu är det i stort sett bara näckrosorna kvar och så en Carex (vilken är vintergrön).

Fiskar har vi haft, både Guldfiskar, Guldid, Blå Shubunkin etc. Men de har oftast blivit uppätna av katter eller fåglar tidigt på våren då de har vaknat upp efter vinterdvalan och är slöa. Då har inte näckrosorna vuxit upp, så fiskarna har ont om gömställen och blir lätta byten.
Nu är alla fiskar borta, men jag har lovat barnen att vi ska köpa nya guldfiskar. 
Kanterna är gjorda av takshiffer som vi kom över billigt och så runda stenar i olika storlekar.
Ett tips är att inte göra en damm mitt på gräsmattan. Då ser det väldigt konstigt ut och ser inte naturligt ut alls.
Anlägg den gärna nära uteplatsen eller där du vistas ofta, så att du får njuta av den varje dag. Anlägg den gärna nära en rabatt så att du får ett naturligt buskage runt om. Dammen behöver sol, men inte "blagande" sol hela dagen, då blir det för varmt. Vandrande skugga är perfekt.

Ja, det var mina tips om att anlägga en damm :-D
Skötseltid... Ca 1 timme (max) i veckan under sommartid.

onsdag 30 maj 2012

Vi är lyckligt lottade som har trädgårdstokiga väninnor


Cattis och jag är lyckligt lottade som har våra trädgårdsväninnor. De är nära vänner som alla älskar trädgård. Både att prata om trädgård, vistas i den egna trädgården, åka runt och titta på andras trädgårdar, läsa om trädgårdar och framför allt att PRATA om trädgårdar.

Att dessutom få resa med dessa vänninor då och då – för att titta på trädgårdar – är en riktig lyx! (Jag och Cattis står längst till höger i bilden ovan.)

Vi har en egen liten trädgårdsförening, med stadgar och dagordning etc. Vi träffas en gång i månaden hemma hos varandra och äter god mat och dricker något glas vin och sen har vi möte. Vi går igenom ekonomin (vi sparar alla 200:-/månad var som är till våra gemensamma resor), vi planerar utflykter, vi pratar om våra egna projekt i trädgården, ibland ber vi varandra om råd och tips, ibland hjälper vi den vi är hos att gräva upp en ny rabatt, och oftast håller värdinnan ett föredrag om något. Det kan vara om en resa de har gjort, om någon växt som de har fördjupat sin kunskap om eller ett bildspel som de har satt ihop om t ex uteplatser etc.

Dessa träffar längtar jag till. Vi har så kul ihop och jag älskar dem allihopa! Vår senaste resa var som sagt till Södra England där vi bara tittade på trädgårdar och bodde på B&B for Garden Lovers.

"But you are so young" sa nästan alla som vi besökte i England... De tyckte att vi var unga för att vara trädgårdsälskare, deras "normala" besökare var oftast över 60 år. Vi berättade att i Sverige växer trädgårdsintresset hos de unga lavinartat, vilket är riktigt skoj. Cattis&Eiras Trädgårdsdesigns kunder brukar vara runt 35-40 år.
För en 5-6 år sedan var vi med i en trädgårdstidning och berättade om vår lilla grupp. Då sa vi att drömmen var en resa till England... Nu har vi hunnit dit två gånger sedan den artikeln skrevs. Jag sitter i rosa längst till höger och Cattis står upp.

tisdag 29 maj 2012

Äntligen blommar mitt lilla Wisteriaträd

Det här lilla "uppstammade" Wisteriaträdet (det går inte att stamma upp Wisteria, den behöver ALLTID ett stöd, det är ju en klätterväxt) köpte jag för 4 år sedan och ända sedan dess har min man försökt få mig att ta bort det, eftersom det inte ser så kul ut!
Men titta nu... Efter att ha beskurit i augusti efter konstens alla regler, blommar det nu med långa väldoftande klasar. Ca 20 st är det och det är sagolikt snyggt!

Men visst är Wisteria underbart! Och man behöver inte ha en hel pergola full (de tar då mycket plats), man kan göra ett litet "fuskträd" av det med.
Ledsen för den dåliga bildkvaliteten. Tog med mobilen och hade smuts på linsen.

måndag 28 maj 2012

England – The Secret Garden (Chauffeurs Flat). Den mest kreativa och fantasifulla trädgård jag någonsin har besökt!

Den här trädgården tillhör Mr & Mrs Richins vilka båda är konstnärer och trädgårdsentusiaster. Har du läst boken "The Secret Garden"? Den här trädgården motsvarar mina fantasier om den trädgården (det var egentligen en Viktoriansk trädgård som inspirerade författaren till boken) och det visade sig att det var även ägarinnans tanke.
Jag är själv konstnär och trädgårdsdesigner och jag måste säga, att det här var den mest
fantastiska trädgård jag har varit i. Vilken skaparlust, vilken fantasi, vilken konst, vilka hemliga rum!!! Jag var mållös (fast jag lyckades ändå prata med dem båda). Jag skulle ha kunnat vandra runt där i en vecka minst och ändå hittat nya saker.
Jag fotograferade nog flera hundra bilder och här är ett stort urval. Detta blir mitt största blogginlägg någonsin, men jag bara måste få visa dem!
Trädgården är på ca 4.000 kvm, så det är en stor yta.

Allt är skapat av dem själva, konsten, hammockar, stenläggningar, planteringar etc.

Klicka gärna på bilderna och se dem i större format, kanske upptäcker du detaljer som jag har missat!

Jag förstod det som att Mrs Richins jobbade i lera och målade, och att maken jobbade i metall. Den här vackra damen stod i Woodlandet, nästan gömd.

En fantasifull berså med bänk. Notera att platsen är upphöjd.

Bänkens halvcirkelformade rygg plockas upp av markbeläggningen.

Blåregn återkom på flera platser runt om i trädgården. Längst ner syns växthuset.

Blåregnsportal. Lägg märke till alla detaljer, krukdelarna på pelaren, konstverket i förgrunden etc.

Coteneaster. Uppstammad till ett träd med underbart trassliga stammar. I full blom när vi var där.

Samma Coteneaster från lite håll. Varför grävde jag upp och gav bort min? Titta vilket underbart träd det har blivit! Det tar väl en 20 år att få det så här, men ändå!

Utgången till trädgården omgärdas av två Sfinxar, stora Buxbomklot, Kameleontbuske och mycket mycket mer. Sagolikt!

Färgskalan i hela trädgården gick i gult, lime, blått och grönt. Det var väldigt harmoniskt och skapade ett lugn.

En totempåle i glas vaktade över denna delen av trädgården.

En fantastisk hammock stod i utkanten av trädgården. Härifrån hade man milslång utsikt över stora fält.

Hänglärk. De flesta skulle nog plantera EN hänglärk och aldrig komma på tanken att man kan sätta 10-15 på rad, så ser det ut som ett vattenfall... En "hängande trädgård". Vansinnigt snyggt är det!

Bakom hänglärksridån stod dessa byster och blickade ut  mot trädgårdens gräns och de stora fälten som var där bakom.

Ett riktigt litet gömställe var denna kojan. Det fanns platsbyggda bänkar därinne och ett höj- och sänkbart bord vilket Mr Richins demonstrerade för mig. Smart och enkelt bygge.

Bredvid kojan fanns det en trappa byggd av överblivna tegelstenar. Och om du tittar riktigt noga i de övre vänstra delarna, ser du avlånga gråa skulpturer sidan om varje trappsteg. Det är drakar.

Mycket av konsten och delar av trädgården så som markbeläggning etc. är skapad av återvinningsdelar.

Den här häftiga damen stod i köksträdgården och blev min personliga favorit (och kolla in Rosmarinen till höger). Markbeläggningen är bl a skapad av "uppochnervända" gröna flaskor.

Pärlbestrött ansikte, eller är det en bock, eller häst? Det ligger nog i betraktarens öga. Jag ser mest den lilla vingklädda figuren som sitter på högra hornet.

Denna trappan leder upp till en mosaikfigur.

En stor träskulptur.

Lekhuset till barnbarnen. Vilket barn skulle inte vilja leka i det här huset som har tre våningar, stationsklocka och massor av luckor.

Detaljbild av lekhuset.

Inne i lekhuset var det dekorerat överallt med vackra färger och detaljer.


Jag fotograferade bänken och lönnen och såg därför inte alls muren (som nu är avklippt i bild) vilken bestod av handgjorda plattor med bockansikten.

Den gamla vackra muren skapar karraktär åt trädgården. Lägg märke till den mörkröda taklöken till höger i bild.


En gång skapad av gröna glasflaskor som har vänts upp och ner... Det går åt några hundra flaskor för att skapa den här.

Den häftiga damen och en Rosmarinhäck.

En av de två Sfinxarna som vaktade
husets trädgårdsutgång.

Sfinx nummer två.

Överallt fanns det detaljer som var svåra att upptäcka. Jag fotograferade de stora stenarna med öglorna och först när jag kom hem och tittade på bilderna såg jag den snurrade kanten under växterna!
Tomtar på parad!
Klart man ska ha en gjutjärnsspiraltrappa i trädgården! Jag skrattade när jag såg den, jag blev så lycklig! Och ännu bättre var att den var fast förankrad och svängde sig upp i trädet till en platå, där man kunde stå och blicka ner över hela trädgården.
Upp i trädtopparna ringlade sig trappan! Vilken underbart härlig idé! Vilken barnslighet och kreativitet!
På väg ner från toppen.

Här syns trappan från andra hållet.
Växternas färger harmoniserade skönt ihop.
Det var plattsättningar, pergolor, spaljéer, Blåregn överallt i en underbar fantasifull "röra".


Vallmofrökapsel
Pergola med vitt Blåregn.
Metallskulptur med blått Blåregn.
The man, the myth, the legend: Mr Richins...
... Och den fantastiske Mrs Richins. Jag hade en lång pratstund med henne och hon var som många geniala skapare lågmäld om sin egen person och kunskap.
Jag nämde boken "The Secret Garden" och då berättade för mig att hon sällan läste böcker, men att när hon var 8 år gammal hade hon fått den i julklapp och att hon nog läst den 10 gånger. Det var hennes bild av hur trädgården i boken såg ut, som hon nu hade skapat tillsammans med sin man.

Trädgården, Chauffeurs Flat i Tandridge, Surray, är med i NGS "The Yellow Book". Den är öppen specialla dagar för visning, vilka dagar det är står i årets bok, som går att beställa från NGS: http://www.ngs.org.uk/