Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 30 juli 2014

Villa Provence i danska Aarhus – en oas för själen!

Villa Provence i danska Aarhus är en oas för oss trädgårdsälskare. Ett litet intimt hotell med en vacker innergård. Jag älskar de stora träden i de gigantiska krukorna! Helt underbara! 
Man har tänkt på minsta lilla detalj.
Den obligatoriska brandtrappan är ju inte så vacker, men med Klätterhortensia har de förvandlat den till en vacker trädgårdsprydnad.
Många sittplatser och porlande vatten. Kullerstenen var lite klurig att gå på när jag hade "klackaskor" på mig, men jag förlåter dem eftersom det är så vackert.
Cattis och mitt rum hade balkongdörrar som vette ut mot trädgården. Inredningen på rummen var annorlunda och vackert. Himmelssängar, flera sittplatser och så vita gardiner som fladdrade i vinden. Badrummen var moderna och snygga.

Runt knuten finns Aarhus å-promenad, full med uteserveringar och coola ställen.
Du kan läsa mer och boka här: http://www.villaprovence.dk

torsdag 24 juli 2014

Totalt insynsskydd med Skogsclematis och Jätteprästkragar

Just nu skapar de fantastiska Jätteprästkragarna och Skogsclematisen en fantastisk hörna kring utesängen. Underbar grönska och man är helt dold från resten av trädgården när man ligger här. Fast resten av trädgården är ju helt insynsskyddad den med, men det här skyddet gör platsen mer intim och inbjudande.
Ett tips är att platsbygga en utestäng, köpa en billig bäddmadrass på IKEA och så bygga spaljéer intill. Voila´ har du din egen myshörna!
Mys på i sommarvärmen!

onsdag 23 juli 2014

Segel/solsegel över uteplatsen ger skön skugga

Nu är det varmt ute och vårt stora segel över uteplatsen gör att alla kan finna välbehövlig skugga. Det är sagolikt skönt att sitta vid utebordet och njuta.
Förutom att ge skön skugga utomhus fyller det en annan viktig funktion, nämligen att skugga våra stora glaspartier mot väster. Det gör att vårt stenhus håller en behaglig temperatur inomhus med, eftersom solen aldrig når genom fönstren.
Seglet har vi haft i 13 år nu. Det är ett gammalt storsegel och det är kvalitet kan jag säga. Det lönar sig att satsa lite pengar när man ska ha ett solsegel. Det finns så klart många billiga alternativ på marknaden, men de håller knappast i 13 år. Vill man slippa att hålla på att mecka med seglet varje år (nya öljetter och upphängning etc, lönar det sig att välja ett riktigt segel (begagnat så klart).
Vårt segel hänger fast längs norra sidan på vårt hus. Sen sitter det med två tampar åt vardera håll. När det ska rullas in, lossar vi bara på de två tamparna och rullar in det under takskägget igen. Så hänger det där året om, som en liten ihoprullad lång korv.
Svalt och skönt inomhus.
Halva uteplatsen blir skuggad av det stora seglet. 

tisdag 22 juli 2014

Ny handgjord vindsnurra

Den här superfina vindsnurran i rostfritt fick jag av min mamma. Hon hade besökt "Kattmakaren" i Sölvesborg och förälskade sig i Carstens fina handgjorda snurror. När hon berättade att hennes dotter jobbar med trädgård, fick hon med sig denna hem som en gåva till mig.
Mitt hjärta är 15 cm högt och snurrar så vackert i vinden.
 
Det går att beställa vindsnurror och även fler handgjorda verk av Carsten Johansson via hans hemsida: http://www.kattmakaren.se
Han gör även beställningsjobb.

måndag 21 juli 2014

Trädkoja – hemligt klubbhus för barnen

Hemma hos farmor och farfar har våra barn (och kusinerna) världens bästa trädkoja. Och inte blir den sämre av att den är byggd på en plats där man har bästa "spaningen" mot gatan och grannarnas tomter eller av att farmor har fyllt den med sköna filtar och kuddar.
Hit upp klättrar barnen direkt när de kommer på besök.
Trädkojan är placerad i ett gammalt Körsbärsträd, på rätt så låg höjd. Taket gör att den blir ännu mysigare och "hemlig".
Här uppe byts hemligheter och det skrivs i hemliga böcker etc. Helt enkelt världens bästa trädkoja!

söndag 20 juli 2014

Bygg skärmväggar/spaljéer som rumsindelare


Ett snabbt sätt att skapa rumsindelning i trädgården eller på uteplatsen är att bygga skärmväggar eller spaljéer. Det är byggt på en dag, klätterväxterna tar lite längre tid på sig, men du får en snygg rumsindelning och ett snabbt insynsskydd.
Här klättrar en Skogsclematis på en 2 meter lång spaljé och det skapar ett totalt insynsskydd och mysfaktorn är på topp.
Den här fina spaljéen hittade jag hemma hos Camilla Sandén, trädgårdsdesigner. Det är en Clematis 'Summer Snow' (Paul Farges) som klättrar.
Här ser man hur Camillas spaljé skapar en avdelande vägg till uteplatsen.
Här är en spaljé med Murgröna. Väljer man just Murgröna får man en vägg som är grön och tät året om. 
På den här spaljén klättrar en Klätterros, 'Lykkefund'. Till höger syns en fristående Avenbokhäck som fungerar som en rumsindelare den med. Den är bara 1,5 meter lång och består av 4 plantor.

lördag 19 juli 2014

Camillas bedårande växthus

På min gata bor min vän och kollega (hon är trädgårdsdesigner precis som jag) Camilla. Hon har en fantastiskt fin trädgård och ett underbart växthus.
Kolla in de här fantastiska lamporna ovanför matbordet! Jag älskar vinflaskorna med värmeljus i!
Här är växthuset från utsidan. Camilla älskar blommor och har mängder av krukor, överallt!
Planteringsbordet är som ett smycke. Älskar den gigantiska thekoppen med Pelargonen.
Pelargoner på rad. 
En härlig sittplast... Fast jag vet att Camilla nästan aldrig sitter här, hon är alltid i farten.
Odlar gör hon i stora platsbyggda lådor och i krukor och det dinglar av tomater, gurka och massor av annat ätbart, i hela växthuset. Visst är det ett drömväxthus? Plats för både odling, matgäster, planteringshörna och myshörna.
Camillas webbsida: http://www.knapptradgard.se

fredag 18 juli 2014

Dags att skörda och torka löken

Jag satte löken tidigt i år – under fiberduk – och nu är de färdiga och klara att skördas. De har nått monsterstorlek i år.
Jag hade en trädgårdsförening på besök häromdagen och de undrade hur jag gjorde för att få löken så stor och få den klar redan nu?

Så här gjorde jag: i höstas la jag hackade torra löv (som jag sugit upp med lövsugen) i mina odlinslådor och myllrade ner i den befintliga jorden. I mars myllrade jag ner 1 säck kogödsel i varje odlingslåda och satte sättlöken. Sen täckte jag med fiberduk.
När lökens blast började pressa upp fiberduken åkte den av och så började jag täcka jorden med gräsklipp...
Sen, och detta är det viktigaste av allt... Knipsa av alla blomknoppar efter hand som du ser dem! Blomman tar kraft från löken.
När jag har skördat dem flätar jag ihop 10-15 lökar och hänger på tork. Tänk på att knyta åt ordentligt för när blasten vissnat efter några dagar blir flätan lätt för gles och allt riskerar att glida upp. Jag brukar "återspänna" efter ett par dagar.
Här hänger de på planket och torkar och bildar det hårda skyddande skalet som sen gör att de går att förvara länge.
De som ska användas inom kort hamnar i en luftig korg där de får vara tills det är dags att använda dem. Nu ska jag sätta de sättlökar som jag inte fick plats med i våras. På så sätt hinner jag få en skörd till, om än lite mindre lökar.

torsdag 17 juli 2014

Kul för barnen i trädgården!

Om barnen har tröttnat på stranden, kompisarna har åkt på semesterresa och allt är trist enligt dem, är det här ett enkelt och kul sätt att aktivera dem igen.
Bygg "beduintält". Dvs. ta gamla tyger och häng upp dem som ett tak, ta fram gamla lektält, lakan, kuddar etc. Det blir garanterat massor av lekkul, i alla fall om man är 5- och 7 år som mina barn.
 
Själv tog jag vanliga tomatpinnar och stack ner i marken och knöt ihop tunna skira tygstycken! Sen kom de gamla lektälten fram. Barnen släpade glatt ut filtar och kuddar... Och sen... Suck... Sina iPads... För jo, de sitter i vars ett tält och kollar på film... Men, de slutade i alla fall gnälla på att det var en trist dag. Allt blev roligare när man fick ett eget beduintält.
Och visst ser det mysigt ut? Kanske inte så vackert, men vad gör väl det?

fredag 4 juli 2014

Mitt absolut bästa Medelhavs-look-a-like-träd

Rosmarinvide! Jag bara älskar Rosmarinvide!
Den ser ut som en Medelhavsväxt, lite som en korsning mellan ett Olivträd och Rosmarin.
MEN, det är en Vide-växt, så den har inga problem med fuktig lerjord, man kan klippa den som en boll, som en häck, hålla den låg som en buske, eller göra som jag och låta den bli till små träd.
Mina var ursprungligen klippta som buskar, men häromåret stammade jag upp dem och låter dem nu växa i trädform. Undertill blommar Rosenspirean.
En närbild visar de Rosmarinliknande bladen, som är mjuka och har en silvrig undersida. Men de doftar inte.
Extra snygg är den ju mot den vita fasaden. Nederst finns en liten som jag klipper så att den ska bevaras som en liten buske. Måste ta nya skott till vintern och ha i krukor.
Så, vill du ha medelhavskänsla men vill inte dutta med Olivträd är det här ett hett tips: Rosmarinvide!

torsdag 3 juli 2014

Nu skördar jag Cherie – delikatesspotatisen med rosa skal

Mmmmm.... Nu skördar jag mina Cherie. Denna underbart goda delikatesspotatis med rosa skal. Fast och fin i formen med en lite sötaktig smak. Håller ihop fint och är perfekt att ungsrosta med skal på eller klyfta den och rosta.
Bakade ett gäng igår i ugnen med olivolja och salt och när de var färdigatryckte jag till dem lite lättl med en sked och strödde på stekt hackad bacon och hackad färsk Salvia. Mmmmm...
Eftersom jag har problem med Knäpparelarver (Potatisål) i mina odlingslådor, odlar jag "pärorna" i stooora svarta krukor. De är på 30 liter och jag satte 3 potatisar i varje kruka (5 krukor totalt har jag).
Nu när jag skördar får jag ca 50 potatisar/kruka.
Här står de andra oskördade krukorna. Blasten börjar gulna och det är dags att hugga av den. Sen kan potatisarna vara i jorden tills de ska ätas.
Nu ska jag sätta nya potatisar i de krukor som är tomma, så hinner jag få en skörd till innan hösten.
Tänk på att inte använda samma jord igen, det finns risk för 
sjukdomar på potatisen om man odlar dem igen på samma plats i samma jord. Jag strör ut den använda potatisjorden i de andra odlingslådorna och fyller påsjord i krukorna (så att jag inte får Knäpparelarver i krukorna). 

onsdag 2 juli 2014

Dags att klippa daggkåpan!

När Daggkåpan är så där på gränsen att bli överblommad, då är det dags att sätta häcksaxen i den!
Japp, det enklaste och bästa är att klippa ner den helt, längs med fotknölarna. En total avstubbning!
Så här ser det ut efter det att jag har klippt.
Man klipper den innan den sätter frö, annars får man Daggkåpor i hela trädgården. Den frösår sig lika ivrigt som bladlössen förökar sig.
Klipper man dessutom av allt, blad samt blommor, får man en ny tillväxt och om en månad är de så där härligt bulliga igen som de är på våren. Ni vet när de liknar små sköldpaddor.
Så här såg de ut precis innan klippningen. Jag kör som sagt med häcksaxen, det går snabbast. Tänk på att inte slänga det avklippta i komposten, såvida du inte vill ha Daggkåpefrön i din jord. Släng dem i gröna tunnan eller bränn dem.