Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 30 maj 2014

En liten filmsnutt från Claus Dalby´s underbara trädgård!




Här kommer en liten liten filmsnutt (med Cattis i bild) som jag filmade med min mobiltelefon hemma hos Claus. Jag kommer inte att visa fler filmer därifrån, men kommer senare att visa lite foton på denna undersköna trädgård/have.

Skruva upp ljudet. Inte för att lyssna på Cattis, utan för att höra alla fåglarna. Det var fantastiskt med alla fåglar. Skogen ligger intill trädgården och fåglarna stod för all musik.

Slangen som går in i växthuset är en del av hans bevattningssystem. De har byggt det själva och har det i alla växthus, ett finurligt system som gör att de kan odla i flera nivåer och ändå veta att alla växter får det vatten de behöver.

Ps. Om du klickar på fyrkanten längst ner till höger, får du upp full skärm och om du sen klickar på det lilla hjulet kan du välja att se filmen i HD-upplösning. Då ser du bättre och det blir inte så pixlat.

onsdag 28 maj 2014

Den Kreative Have, Jylland Danmark

Cattis och jag har varit med våra bästa trädgårdsväninnor på Jylland i Danmark och besökt några trädgårdar. Jag vet att många av er är sugna på att se bilderna från Claus Dalbys trädgård (och de kommer) men jag börjar med trädgården: "Den Kreative Have", en trädgård inspirerad av japanska zen-trädgårdar.
Trädgården finns i Horsens på Jylland, och de har öppet 10-18 alla dagar fram t o m mitten av september.
OBS, de tar 50 DKK i entré (detta stod inte på deras webbsida) och det är cash som gäller.
 
Detta är trädgården för dig som vill inspireras av stilen. Många vackra Japanska Lönnar i bra storlek. Och naturligtvis Azaleor, barrväxter, formklippta buskar och träd och en väldigt tuktad gräsmatta. Det fanns massor av små "hus" som den på bilden ovan. Vackert! 
En rödbladig Japansk Lönn i kombination med den ljusgröna barrväxten och så stenen i bakgrunden blir ett vackert blickfång. 
Den röda bron är klassisk i en japansk trädgård. De cerise Azaleorna i bakgrunden gör det hela till en perfekt färgklick. 
Ännu en paviljong. Tror det var 3 eller 4 paviljonger i trädgården.  Trädgården är väldigt stor och har flera riktigt stora dammar, varav en naturdamm.
Paviljong nummer 3.
De japanska Lönnarna och barrväxterna återkommer hela tiden i trädgården och är fantastiskt fina. Flera av Lönnarna har många år på nacken. 
Entrégången in i trädgården. Gräsmattan var som en golfgreen, minutiöst skött. Vi vågade inte gå på gräset…

Hemsidan till Den kreative Have hittar ni här: http://www.denkreativehave.dk


måndag 26 maj 2014

Selfie hemma hos Claus Dalby

I fredags och lördags var Cattis och jag (och våra tre trädgårdsväninnor) hemma hos Claus Dalby i Danmark. En ynnest att få besöka honom och hans trädgård under två dagar. Han har 100 järn i elden och tog sig massor av tid och gav av sin helg till oss fem tjejer (damer).
Jag är ödmjuk!

Jag tog en "selfie" (fniss, kunde inte låta bli) när vi kom dit. Bilden visar dock inte hur GLAD jag var över att vara där! Jag ser lite stram ut. Jag tog naturligtvis hundratals bilder med systemkameran.
Nu ska jag njuta av dem alla, gå igenom bilderna ordentligt och sen kommer det naturligtvis ett litet blogginlägg om den här fantastiske mannen och hans gästfrihet och fantastiska trädgård.
Och om alla de andra trädgårdarna vi hann se.

Ps. Claus har inte öppen trädgård, eller visar upp trädgården, men 
han har en tävling just nu där du kan vinna ett besök under hans öppna trädgård den 22 juni. 50 personer får då komma dit tillsammans med en person till.

http://www.clausdalby.dk/2014/05/aben-have.html#comment-form

https://www.facebook.com/clausdalby.dk?v=app_667920363246448&app_data=gaReferrerOverride%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.clausdalby.dk%252F

Trädgårdsrundornas App, gratis att ladda ner!

Nu finns Trädgårdsrundornas app, gratis att ladda ner på App Store samt Google Play!
Klicka för att komma till Appen på App Store: 
Klicka här för att komma till Appen i Google Play


I Appen finns alla Trädgårdsrundorna 2014 med. Du kan enkelt klicka på den runda du vill veta mer om och sen sortera trädgårdarna ortvis. Det finns även en karta med kartnålar som går att zooma in och du kan få "köranvisning" direkt via Google Map.
Missa inte att besöka mig och Camilla Sandén. Vi bor på samma gata!



torsdag 15 maj 2014

Rumsindelning av uteplats

Några av mina mest lästa bloggposter är de som handlar om att rumsindela trädgården eller uteplatsen. Och när Cattis och jag ritar trädgårdar frågar många om just: Hur gör vi uteplatsen mysigare?

– Tänk golv, väggar och tak! 
– Tänk på hur du möblerar inomhus och flytta ut de tankarna.
– Det viktigaste är att skapa väggar och tak. Har man bara golv, dvs. ett gigantiskt stort trädäck som möter en gigantiskt stor gräsmatta, har man bara skapat en öde golvyta. Det finns inget mysigt med bara golvytor. 
Väggar skapar du genom att utnyttja befintliga husväggar, bygga spaljéer eller skärmväggar, bygga stora planteringslådor och plantera i dem, eller ta upp "hål" i trädäcket och plantera buskar etc där i.

Jag tänkte visa några exempel från min egen nyaste uteplats.
På bilden ovan har jag utnyttjat studion/friggebodens vägg. För att skapa spänning har vi satt dit vita björkstammar mot den grå väggen. Spotlights lyser upp på kvällen och skapar en härlig stämning.
Sittgruppen kommer från IKEA. De små röda borden (som även kan användas som sittpallar) har min man byggt. Bakom gruppen finns ett hål i trädäcket där Bambu står planterad. Detta skapar ytterligare en vägg och gör att det här blir ett litet intimt rum, trots att det är på ett 90 kvm stort trädäck.
I bakgrunden skymtar våra platsbyggda fyrkantiga avdelare, som markerar den andra sittgruppens "rum".
På så här stora ytor är det viktigt att inte "plottra". Inga små mesiga krukor, utan stora rejäla är det som gäller. Tänk stort och tänk sen större! Här har jag planterat ett träd i ett gammalt tvättbalja i koppar. Träd i krukor skapar nästa viktiga del:
- Tak. Trädkronorna skapar höjd och ger just en tak-känsla. Tänk på att alla krukor du planterar i ska ha dräneringshål i botten!
Var inte rädd för att möblera lite spännande. Stora rejäla krukor bakom soffan skapar spänning om soffan står med öppen rygg, dvs. du kan se soffans rygg från en annan vinkel.
Det blir även snyggt från andra vinkeln när det finns växter bakom soffan som sticker upp. Det gör att det blir "väggar" bakom soffan och på så sätt "väggar".
Här kommer Miscanthusgräset att växa sig högt i sommar och skapa en vacker bakgrund till fåtöljen.
 
Glöm inte bort att utnyttja befintliga solida väggar, som husväggarna. Matcha möbler som passar till husets fasad och sätt stora krukor med växter intill. Glöm bort allt vad små krukor heter. Det blir bara plottrigt och du får springa med vattenkannan stup i kvarten.
Krukorna från IKEA. Bänken har jag målat.
De platsbyggda krukorna bakom soffan skapar rumskänsla. Ta bort dem och det hade varit en liten öde soffa på ett stort trädäck.
Så, det var Trädgårdsdesigners tips för idag hur du skapar en ombonad uteplats ;-)

Häromdagen läste jag ett inlägg på Facebook, där ett gäng trädgårdsälskare var "upprörda" över modet att skapa "rum" i trädgården. De kunde inte förstå vitsen med det och tyckte att "Låt en trädgård få vara en trädgård".
Jag säger: Låt alla få göra den trädgård de vill ha! Det finns väl inget rätt eller fel?! Det är ägarens behov och vad ägaren gillar som ska styra trädgårdens utseende och funktion. Inte vad andra tycker! Tycker jag!

I kväll ska Cattis och jag och hjälpa till att inreda en stor nybyggd bostadsrättsterrass.
Och vi kommer att tänka mycket på vintergrönt, väggar, tak, golv och hur man möblerar… Och så färgsättning så klart. För det är ägarens önskan. Det är vad de vill ha, och det är det de ska få! På bästa tänkbara sätt!


Må så gott

onsdag 14 maj 2014

Rensa inte bort Jätteverbenans små bebisar!

I augusti ser Jätteverbenan ut så här, underbar med sina lila svävande blommor.
Jag har aldrig köpt en Jätteverbena, de frösår sig flitigt hos mig. Men bara på vissa ställen,  i de torra varma rabatterna i söderläge.
Jag låter dem växa till sig här och sen flyttar jag runt dem i trädgården där jag vill ha dem.

MEN, tänk på… Att nu i mitten av maj är de pyttesmå. Rensa inte bort dem om du ser några. De blir lika stora som bilden ovan, i augusti/september.
Så här ser de ut… Alltså de pluttefjuttiga små grågröna med lila stjälk (tv. står en Dahlia).
Låt dem stå! Det är väl värt det!

måndag 12 maj 2014

Min älskling har slagit ut!

MIn älskling har slagit ut. Min spektakulära Kobrakalla: "Arisaema utile"
Först ser man bara att jorden ruckar lite på sig. Sen en stor tjock knopp. Sen blir det ett spjut som ser ut som en "Svärmors Tunga", därefter ruskar den till lite och vecklar ut den mest fantastiska skapelse man kan tänka sig.


Idag är blomman och stjälken 60 cm hög. Majestätisk. Och "tungan" som jag kallar den, räcker hela vägen ner till marken.
Om man lyfter försiktigt och tittar in, möts man av perfektion.
Kobrakallan vill ha lucker och porös jord som inte torkar ut. Min står halvskuggigt invid dammen. Vintertid täcks marken av vissna löv vilka skapar ett varmt täcke. Bor man inte som jag i skyddat läge i Zon 1 (Zon 0) kan man gräva upp knölen på Hösten och förvara som Daliaknölar.

fredag 9 maj 2014

Från ovan… En regnig dag i maj...

Några små bilder från idag… Vår tomt sett från ovan! Och där går ju jag i en röd tröja ;-)
Gräsmattan håller den runda formen… De gula Spireabollarna lyser verkligen på våren.
Min studio är den med det svarta taket.
Det "gröna" på nya delen, dvs. delen vid min studio, har inte vuxit upp ännu, men kommer vara frodigt och fint tills Trädgårdsrundan (hoppas jag)…

torsdag 8 maj 2014

I Tidningen "Bättre Hem" (Bolist-butikerna) berättar jag om hur man skapar en kul trädgård för barn

I våras blev jag intervjuad av tidningen "Bättre Hem". 
Det var till en artikel om hur man skapar kul trädgårdar för barn, utan att ta in en studsmatta eller plastleksaker.


Det resulterade i en stor artikel där både jag och Jeanette Bauer – som nyligen gett ut boken Finurliga barnrum http://www.bokus.com/bok/9789163748288/finurliga-barnrum/ – ger tips och råd och visar bilder på vad man kan göra. 
Ni som följer bloggen känner nog igen mina bilder.

Tidningen kan man hämta hos sin Bolist-butik (Bygg- och järnhandel) och jag kan varmt rekommendera den! 
Den är sprängfull med kul artiklar om bygg- och trädgård, ritningar till hur du bygger en snygg kompost, ritningar till hur du bygger en trädkoja till barnen och mycket mycket mer!

Du kan läsa mer om tidningen här:

Och mer om Bolistbutikerna här:


Ett litet fel smög sig in (men sådant händer), den rosa kiosken är ju ritad av mig... 
Och denna supersnygga röda kiosk, byggd av gamla lastpallar är ritad och byggd av Jeanette. Urläcker är den!
Så här ser tidningen ut, håll utkik efter den!

onsdag 7 maj 2014

Klipp inte Avenbokshäcken nu

På bara några dagar har verkligen ALLT slagit ut här i Nordvästra Skåne. Rapsen står högt och i full blom och Avenbokshäcken har slagit ut och är så där friskt härligt grön.
Borta är alla fjolårets kopparfärgade vissna löv.

Nu är man allt bra sugen på att klippa in alla spretiga grenar, men det är viktigt att inte göra det!
Avenboken är en blödare och blödare ska man absolut inte klippa på våren när saven står högt. Den ska klippas i juli, augusti och september.
Här i Skåne kan man ge sig på den under andra halvan av juni, men inte förr.
Saven står högt i växten på våren och om du klipper den då, rinner saven ur såren och läks dåligt och då drabbas den lätt av svampsjukdomar och röta. Hela plantan kan, om du har otur, dö. I juli, augusti och september har den inte samma savflöde och såren hinner torka in och läka fint innan vintern.

Andra blödare är t ex stenfrukter (Plommon, Körsbär t ex), Björk, Lönn, Magnolia, Hästkastanj, Tulpanträd etc. 

Även vildvin, Klätterhortensia och Pipranka m fl. tillhör denna grupp.
Jag frissar till mina Avenboksbollar på stam en sista gång i slutet av september, på så sätt håller de formen fint fram tills det är dags för sommarklippningen.
Mer om hur du sköter om din Avenbokshäck, hittar du här: http://cattisocheira.blogspot.se/2012/09/dags-att-klippa-avenbokhacken-en-sista.html

tisdag 6 maj 2014

Färg, färg och färg

Den "nya" uteplatsen har fått mer färg.
Den här delen är ju lite mer modern och vågad än den gamla uteplatsen som vi har på andra sidan huset. I en ursparning i trädäcket har jag precis planterat en lysande röd Korallkornell (Cornus Alba 'Sibirica'). Den ska hållas hårt och tuktas till att vara smal, fåstammad och med lysande röda skott varje år.
Strax intill Kornellen mot den vita husfasaden finns den gamla bänken som jag har målat i lysande färger. En bänk som gör mig glad helt enkelt! Här sitter jag gärna i skuggan med en kopp kaffe.
Gräsen (Silverfryle, Luzula Nivea) ska få nya krukor, de står just nu i sina plastkrukor.

Den röda plankväggen lyser upp i den här delen den med. Det här är som sagt "den glada" delen av vår trädgård. Den svarta krukan med Yuccan har tyvärr rostat upp i botten (den har hållit i 10 år) och jag är på jakt efter en ny rolig kruka som kan passa mot det röda.

måndag 5 maj 2014

Japanska Lönnar – nya rabatten nu med svartbetsat plank

Nu har jag gjort steg 2 i min nya upphöjda rabatt.
Jag har äntligen svartbetsat den delen av vårt plank. Och jag blev helnöjd. Lönnarna sticker verkligen ut mot den svarta bakgrunden. Jag har ännu inte bestämt mig om bädden ska få vara träfärgad, eller om den ska bli svart (men med naturfärgad toppskiva). Den karamellen får jag suga på ett tag.

Nu ser det 11 år gamla planket riktigt fräscht ut. MIn man har inte bestämt sig ännu om han gillar det eller ej… Men han är en klok man som låter sin trädgårdsdesigner till fru göra som hon vill...


fredag 2 maj 2014

Vinca Minor, utomordentlig marktäckare

Det finns många bra marktäckare, men en återkommande favorit hos mig är Vinca Minor samt Murgröna. De är båda vintergröna och de bildar snabbt en tät matta som gör det omöjligt för ogräs att etablera sig. Dessutom blommar Vincan så fint på våren. Ibland får den t o m blommor mitt i vintern (de som står i söderläge).
Jag har ett par olika varianter och färgställningar.
På bilden ovan ses den "vanliga" blå (som ibland får olika blå nyanser på blommorna) och så den purpurfärgade.
Den purpurfärgade är lite speciell för min del. Den kommer nämligen från min farmors trädgård. Och min farmor dog när jag var 7 år gammal. Hon var så rädd om sin purpurfärgade Vinca, som på den tiden var väldigt sällsynt, i alla fall i Strandbaden där hon bodde. Så mina föräldrar fick inte ta en enda stickling.

När hon dog och huset skulle säljas, tog min pappa en tuss från plantan och planterade i vår trädgård. Den växte sakta sakta och när jag 20 år senare köpte hus och anlade trädgården, fick jag en "tuss" från plantan.
Och det är den som nu växer här. Sakta sakta. För den växer inte alls lika snabbt som den blå.
Mitt föräldrahem är sålt sedan länge, liksom farmors hus... Så det här är den enda plantan kvar från "farmors Vinca".
Så jag sköter om den med hela mitt hjärta. Och i år har jag tänkt våga mig på sticklingar. Den är som sagt inte så stor, så jag delar inte gärna på den. Precis som farmor.

torsdag 1 maj 2014

Ny rabatt med Japanska Lönnar

Min man har byggt en ny stor upphöjd bädd till mig och i den har jag nu planterat tre Japanska Lönnar. När jag skapar en rabatt försöker jag alltid tänka på hur den kommer att se ut under vinterhalvåret. För vi har ju 6 månader i det här landet då träden inte har löv.

Lönnarna går i gult, mörkrött och så en som har blad med båda färgerna. Som marktäckare valde jag en bas som har vintergröna blad. Alunrot (Season´s King och Plum Pudding) samt Carex Everest. De behåller båda bladen och sina färger under vinterhalvåret. Lönnarna fäller ju sina blad, men de har vackra stammar.

Jag har fyllt hela lådan med endast de här två marktäckarna, för att skapa lugn och för att Lönnarna ska vara huvudattraktionen!
 Min man har lovat mig att jag ska få måla staketsektionen i bakgrunden i svart bets. Så då kommer Lönnarnas blad att stå ut ännu mer.

Den tredje Lönnen (som står längst bak i bild) får korallröda stammar och kommer att lysa upp i vinter.
Lyfter man blicken från min nya "Lönnlåda" ser man det blommande Körsbärsträdet, Prunus "Accolade", vår upphöjda dagbädd, nya uteplatsen samt min studio där jag jobbar under dagarna.
Det är alltså i "mellangården" som vi har byggt Lönnlådan. 
Välkomna hit under Trädgårdsrundan för att se det hela "live". 6-8 juni kl 10-17.