Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 25 april 2014

I "Lokaltidningen Villa" tipsar jag om hur man skapar en ombonad och mysig uteplats.

I dag utkom "Lokaltidningen Villa" och där tipsar jag om hur man skapar en ombonad och mysig uteplats. Du kan läsa hela artikeln här: http://www.e-pages.dk/helsingborg/336/

Reportaget gjordes för ett par veckor sedan, när nästan inget grönt hade tittat upp, så det ser ju lite ödsligt ut, tycker jag…. I alla fall när jag tittar ut genom fönstret idag och ser hur grönt det är.

onsdag 23 april 2014

Jag är med i Trädgårdsrundan i år med 6-8 juni

6-8 juni klockan 10-17 håller mängder av vackra trädgårdar i Nordvästra Skåne öppet för allmänheten. Du kan redan nu kika på de deltagande trädgårdarna på http://www.dintradgard.org/tradgardsrundorna.html
Om ett par veckor är kartan tryckt och kan antingen laddas ner på Din Trädgårds hemsida, eller hämtas hos Turistbyrån.

Trädgårdsrundorna har vissa kriterier som de deltagande trädgårdarna ska uppfylla. De måste godkännas innan de får vara med. Din garanti för att det ska bli en speciell upplevelse!

Uppgifter om min trädgård på Trädgårdsrundornas sida, hittar du här: http://www.dintradgard.org/profil.php?id=183

I år deltager dessutom en granne som är Trädgårdsdesigner hon med, Camilla Sandén: http://www.dintradgard.org/profil.php?id=240

Så gör ett besök hos både mig och Camilla!
Välkomna!

tisdag 22 april 2014

Gröna alger på trädäcket. Nu har jag hittat en bra lösning!

Här i Skåne har vi stort problem med att våra trädäck blir helgröna under vinterhalvåret. Den varma vintern gynnar algtillväxten och trädäcket blir snorhalt när det är vått. Och snyggt, det är det ju inte.

Vi har testat det mesta för att få det rent. Skrubbat det med kvast och vatten, skrubbat med grönsåpa, skrubbat med diskmedel, algtvätt, specialtvätt för ädelträ... Vi har högtryckstvättat det mängder av gånger, vilket bara resulterat i att ytan luckrats upp och algerna fäst ännu lättare.

GrönFri är det som har funkat bäst. MEN, det håller bara två månader på vårt trädäck och en dunk på 5 liter kostar ca 750-850:-... Förra året använde vi upp tre dunkar! 
Inte hållbart i längden.

Så här såg däcket ut i förra veckan... Grönt och fult.
3 dagar efter behandling ser det ut så här...
Vad har jag då gjort?
Jo, jag rollade på Ogräsättika, 12%. Jag hällde i hela dunken (5 liter) i en 10 liters spann, fäste en målarroller på ett långt skaft och sen rollade jag hela däcket med ogräsättikan.
Det är biologiskt nedbrytbart (undvik att få det på växter) och det gick snabbt att rolla över alla träytor.
Ogräsättika 12% på 5 liters dunk kostar 89:- på Biltema och det var faktiskt mycket effektivare än dyra Grönfri.
 
Här slarvade jag och rollade RUNT en kruka (den gröna fyrkantiga ytan)... Och man ser tydligt hur grönt däcket var bara tre dagar tidigare.

Nackdelen är ju att det luktar ättika. Det tog ca 3 dagar (utan regn) innan lukten helt försvann... Men det gör mig ingenting. Nu blir det till att handla in mer, jag måste fixa till där jag slarvade ;-)

lördag 19 april 2014

Växtlära för barnen

Kul Påskpyssel för barnen är att visa dem hur växter behöver vatten.
Vi plockade två vitsippor. Sen satte vi en i blått vatten (karamellfärg) och den andra i rött vatten. Sen fick barnen hålla koll på växterna och vad som hände...
Efter ett par timmar började de se förvandlingen och entusiasmen steg.
För visst färgades vitsipporna av det färgade vattnet som de drack.

Kronbladen färgades och t o m de gröna bladen fick en färgad kant. Röd eller blå.
Det här var underhållning som varade i flera dagar.
 

måndag 14 april 2014

Våga färg på våren

"Våga färg" säger jag väldigt ofta till de som undrar hur man gör sin uteplats mysig. Och då menar jag inte att man ska ha ett myller av färgade perenner i grälla färger i alla rabatter, utan att våga sig på att ha färgade möbler, textilier, krukor etc. Att våga måla något i en annan färg än svart, vitt eller grått.

Jag håller med om att det är urtjusigt att kombinera svart, grönt och vitt... Men oj vad tråkigt och opersonligt i längden. Nej, våga välja något eget, något som är unikt för dig.
Gult vill folk oftast inte ha i sin trädgård. Det är min erfarenhet som trädgårdsdesigner.
Men se vad underbart härligt gult kan bli! Här är min forsythia som blommar villigt och knallgult just idag. Vilken färgchock!
Färg kan även vara en liten blomma i en kruka som pryder ett utomhusbord. Som här en "Bellis" tillsammans med "Plättar i luften".


En vanlig terrakottakruka fick ny färg för att matcha Ranunkeln. Och vips blev det ett iögonfallande arrangemang.
Den här Primulan är väl sagolik? Nästan svarta blad i kombination med blodröda blommor. Tillsammans med nattsvarta krukor, videkvistar och en oglaserad urna blev det ett fint arrangemang.
Primulan
 ska få flytta ut i rabatten när de har blommat över.
Nu har gräsen börjat titta upp i krukorna. De har stått där hela året och efter en nerklippning av det vissna gräset har de nya skotten nyss tittat upp.
I fatet vinröda penséer och blodröd Primula med svarta blad samt Pärlhyacinter.
I bakgrunden har Calamagrostis 'Overdam' 
vaknat.

tisdag 8 april 2014

Min sparris tittar upp

JIPPIE! Nu tittar sparrisen upp ur jorden. Visst är det tidigt, men så står den i min nybyggda kallbänk och har det gott och skönt. Ca 18 grader är det nu på dagarna därinne.
Långbänken har jag haft i några år och sparrisen har alltid stått här, men nu när den fick lite fönster och tak vaknade de små liven till liv extra tidigt!
Mums!



torsdag 3 april 2014

Lite växtförslag till vårkrukan

I kväll var det dags för andra och sista föredraget av Annika Christensen (www.naturligating.blogspot.se) och mig, Eira.

Annikas och Ulrika Otterlings nya bok "Trädgård i Kruka" är fantastiskt vacker och inspirerande och Annika har ett otroligt stort kunnande om växter för krukor.
Och på ett 15 meter långt bord hade vi dukat upp en buffé med alla de vårblommor som Annika tipsat om.

Alla är frosttåliga. Men glöm inte att avhärda dem först. Sen klarar de några minusgrader!
Under alla bilderna kommer en liten lista på kul och "nya" växter att använda sig av i vårkrukorna. Några var i alla fall "nya" i vårkrukan för min del.

Jag kan avslöja att jag hade tre kassar växter med mig hem, fniss. Här ska det planteras i helgen.









- Ranunkel
- Plättar i Luften 
- Vit Pärlhyacint
- Spetsmössa
- Alunrot
- Stipa Pony Tail och andra gräs
- Små låga Veronicor (minns inte namnet)
- Aubrieta
- Kryddor, så som Salvia, Rosmarin, Timjan
- Gyllenlack....

Sen tänker jag inte avslöja fler. Köp Annikas fantastiska bok, så kommer du garanterat att skapa krukarrangemang som får grannarna att flämta ;-)

onsdag 2 april 2014

En härlig kväll tillsammans med Annika Christensen och 40 till...


I går kväll var det dags för Trädgårdsfotograf Annika Christensens och mitt föredrag "Plantera-i-kruka".
39 glada damer och 1 glad man var där och alla lyssnade intresserat (hoppas jag fniss) på vad vi hade att säga och därefter var det dags för fika i orangeriet och pysseldags.
Annika signerade sin nysläppta bok till de som ville.
Det var uppdukat med alla tänkbara underbara vårblommor (som tål frost), krukor, jord och diverse tillbehör. Väldigt inspirerande att ha allt framför sig när man planterar.
Och efter att ha lyssnat på Annikas bästa tips och sett hennes vackra bilder från hennes och Ulrika Otterlings nya bok, skapades det fantastiska krukarrangemang.
Koncentrerade ansikten. 
Söta Camilla Sandén från Knapp Trädgårdsdesign (faktiskt en granne till mig) och härliga Gunilla Bokelund Bengtsson (Vinnare av Trädgårdstoppen 2011) skapade vackra krukarrangemang.
Annika och Camilla funderar på om Camillas arrangemang behöver något mer.

I morgon kväll är det dags igen för andra omgången, det ska bli minst lika kul! Hoppas att alla ni som var där hade lika kul som jag hade.
/Eira