Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 31 augusti 2012

Verbena Bonariensis – rabattens ballerinor



Jätteverbena – Verbena Bonariensis är en av mina stora favoriter på sensommaren. De svävar som små ballerior högst upp i rabatterna och kan göra världens tristaste rabatt till världens finaste!
Mina är självsådda. Dvs. Jag fick en planta av min far för ca 6 år sedan och sedan dess har jag alltid Jätteverbenor i rabatterna. De frösår sig lätt här i södra delen av landet. De dyker alltid upp på samma plats som de stod året innan och de dyker även upp på mängder av nya platser.

Hemligheten med Verbenafröerna är att de ska frysa först för att kunna gro. Ett tips är att ha en planta i en stor kruka på sensommaren. Placera den på din absolut soligaste och varmaste plats där det även är lite lä. När senhösten kommer och plantan vissnar låter du den bara vara tills fröställningarna är på plats. Sen smular du ner fröna i krukan. Alt. dra av alla fröställningar och lägg dem i samma kruka. På sen-våren gror de och i början av juli månad har du små puttefjuttiga plantor. Men bara vänta, efter en månad kan de vara 1-1,5 meter höga.

Jag planterar ut mina frösådda på ställen där jag vill ha dem. Ibland får de stå kvar på de platser de har valt ut själva.

Dessa som nu är över en meter höga har själva valt platsen framför min studio/ateljé. och de fick vara kvar här. Hoppas de vill komma tillbaks nästa år igen på samma plats.

I fjol hade jag 2 plantor i mina stora trekantslådor. I år är de några hundra. Här trivdes de visst. Och jag har grävt upp massor och gett bort och flyttat runt till andra platser i trädgården.


måndag 27 augusti 2012

Sofiero del 7


Jag tog lite nya bilder på Klaus idéträdgård igår. Den var ju inte klar när jag besökte den i torsdags och sen har jag suttit och snabbritat trädgårdar i Trädgårdsföreningens tält under hela Trädgårdsfesten.
Klaus Angenoort från Königliche Gartenakademie (Tyskland) har skapat denna underbara idéträdgård.
Sagolikt vacker!
 
Härlig färgskala i rosa/lila. Böljande vackra perenner, sommarblommor, gräs och halvgräs. 

Gatsten passar så bra till denna 'meadow' (äng).

Jag passade även på att ta lite nya bilder på Mike Beeston´s idéträdgård.
'Mrs Winthrop´s Garden' är en kopia av en av trädgårdarna på Hidcote Manor (England).

Svarta kanter i den upphöjda bädden. Det är så snyggt med svart i trädgården. Det lyfter fram växternas färger på ett väldigt bra sätt.

Jag har för mig att jag hörde någonstans att denna trädgården ska vara kvar på Sofiero... Och plantornas placering skvallrar ju lite om att så är fallet. En visningsträdgård som ska rivas igen om några dagar har inte växterna planterade så glest. Det gör man bara om man ska låta dem växa till sig till sin fulla storlek. Så jag misstänker att denna är här för att stanna. Kul. Ska bli roligt att se den växa till sig.
Tog en Bild på Cattis när hon träffade en kund.
Vi satt i Helsingborgs Trädgårdsförenings tält och gav 30 minuters gratis konsultation med oss (trädgårdsdesigners). Vi hann med ett 20-tal ritningar. Nu hinner man ju inte rita så mycket på 30 minuter men många fick nog helt nya infallsvinklar med sig hem.
Och sen går det ju naturligtvis att boka in oss så kommer vi hem till dig och din trädgård.
Läs mer här:
www.cattisocheira.se


torsdag 23 augusti 2012

Sofiero 'Den stora trädgårdsfesten' del 6

De hängande korgarna är en stor favorit hos mig. Roligt, snyggt, trädäcket är läckert med sina gröna "fartränder" och så det svarta staketet i bakgrunden. Kreativt!

Och på lördag och söndag hittar du oss här, i Helsingborgs Trädgårdsförenings stora tält. Vi hjälper dig med dina trädgårdsritningar helt kostnadsfritt! Ta med ritning över din tomt/trädgård och gärna fotografier. Max 30 minuter är det som gäller!
VÄLKOMNA!

Sofiero 'Den stora trädgårdsfesten' del 5

Klaus Angenoort från Köngliche Gartenakademie (Berlin) har gjort en av idéträdgårdarna. När jag var där pågick byggandet för fullt och de flesta perenner var inte planterade, så det var inte så mycket att fotografera. Men det blir alldeles säkert bedårande när det är klart. 
Perenner som ska planteras.

Snygga rostiga kanter.

Mike Beestone från Hidcote Manor Garden i England har även han skapat en idéträdgård. Han hade kommit lite längre i sitt byggande och den var nästan klar idag.

Mikes trädgård är uppbyggd på klassiskt Engelskt vis med odlingsbäddar (svartmålade) och singel i gångarna. Odlingsbäddarna är fyllda av Hostor, Daggkåpor, Aster, Rölleka, Campanula och massor massor mer.

Agaven är enorm. Kruka plus växt är manshög.



Sofiero 'Den Stora Trädgårdsfesten' del 4

Vill du locka med barnen till Den stora trädgårdsfesten, så välj söndag. Då är det nämligen hopptävling för kaniner i 4 klasser. Risken är väl att barnen börjar tjata om en egen kanin sen, men den risken får man väl ta.
"Stampe" tyckte att det var kul att hoppa och ville inte alls vara uppe i mattes famn.
Och han rrrrriver...
Ett annorlunda och snyggt hönshus från Marthas Havehöns (och jo det finns höns därinne). Kunniga Elisabeth kommer att finnas på plats för att berätta mer för de som är intresserade av höns.
Förrutom höns och hönshus kommer det att finnas biodlare på plats för att svara på frågor om de viktiga bina.
Jag sprang på Peter Johansson från Hasselfors Garden och fick då dessa huvudvärkstabl.... förlåt växtnäringstabletter av honom. Det är brustabletter. En tablett i vattenkannan och vips så har du perfekt näringslösning. Ta inte fel på söndagsmorgonen bara...

Hasselfors har även svart flis i sitt sortiment. Riktigt snyggt som marktäckare under dina buskar och växter.


Sofiero 'Den Stora Trädgårdsfesten' del 3



Ginnalalönn (tror jag) med sina röda näsor. Får en fantastiskt röd höstfärg!

I år var det lite ont om färg tycker jag. Mycket svalt vitt och svart och grönt. Men denna färgexplosionen hittade jag. Och vilket snyggt staket, byggt av vanlig läkt (kostar typ 5:- lm) och målat i lysande rött. Snyggt med rosorna och Rosenskäran.

Det snygga staketets baksida. En annorlunda variant att använda sig av om man vill skärma av t ex en uteplats.

Sallad i terracottakrukor på ett gammalt fönster. Snyggt, men opraktiskt.

En annan snygg kombination. Svart plank med ormbunke, Svansfjädergräs, Japanskt Blodgräs och Penningblad.

Sofiero 'Den stora trädgårdsfesten" del 2

Ellen Ingolf. Lägg hennes namn på minnet! Detta är tjejen som vann en tävling som var en del av kursen Växtkomposition på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i Alnarp hösten 2011. Hon tävlade med just ritningarna till idéträdgården 'Älvdans i Vild fantasi' och nu får hon bygga upp den på 'Den stora trädgårdsfesten' tillsammans med Splendor Plant.
Det är en trolsk trädgård som får mig att tänka just på Älvor som svävar i gryningen, Näcken etc.För att symbolisera älvorna har hon använt sig av vitblommande Silverax och Digitalis som svävar över små ormbunkar och Daggkåpor. De vita björkstammarna hjälper till att förflytta dig till den svenska skogen. När jag var där höll hon på att skapa en bottenlös tjärn. Undrar om Näcken kommer att sitta där?En härlig nyhet är Astilbe 'Sprite' som har ett svart bladverk och ljust rosa blommor.


Kritvita björkstammar (bl a Himalayabjörk) ramar in hela trädgården. Ormbunkar, Astilbe, Daggkåpor skapar en härlig skogs/lundkänsla.

Ellens trädgård sedd från utsidan. Björkstammar står som telefonstolpar och ramar in ytan.

Carex växer vackert. Det är ett halvgräs och det finns många olika sorter. En del är t o m vintergröna i Södra Sverige.


Den snygga snygga Astilbe 'Sprite'. Här i kombination med små ormbunkar. Hmmm... Jag ska nog köa på måndag för att köpa några exemplar. På måndag säljer de nämligen ut alla plantor  och annan rekvisita som är med på trädgårdsfesten.
I bakgrunden ser du älvorna... F'låt Silveraxen sväva.

Vita Digitalis svävar över marken.

Sofiero 'Den stora trädgårdsfesten" del 1


Sofiero´s projektledare Cecilia Wingård spanar efter om fler från pressen är på väg till dagens visning.

Cecilia berättar att de med årets Stora Trädgårdsfest vill förmedla tanken om varför vi vill odla. När trädgårdsfesten bara var på planeringsstadiet köpte hon frö från England och delade ut till alla involverade och uppmanade dem att så dem, så att de alla skulle förstå innebörden av att odla och driva upp en planta. 

"Hanging Baskets"
Härliga flätade hängande korgar svävar över trädäcket. En underbar installation.


Korgarna är fyllda med härliga höstblommande färgklickar såsom Höstglöd, Aster, Rudbeckior etc.  

Sensommarkalas bjuder Hannu Sarenström och Rune Kalf-Hansen på.
Hannu var lite kaffesugen efter en lång bilresa och Rune svängde ihop en suveränt god grön lemonad gjord på vatten, socker, citron och basilika. Inget att dricka när man är på "date" konstaterade jag när jag såg att alla hade gröna små blad mellan tänderna. Men god var den. Och den som inte vill sila bladen mellan tänderna kan ju sila lemonaden i en sil innan den serveras.

Mums.


Hannu och Rune kommer att laga mat av årets ekologiska skördar. Det ska bjudas både på samtal och smakportioner. Jag gick och kikade i backarna med grönsaker och hittade godsaker som spetskål, morötter, majs, melon, blomkål, rödbetor, sallad, fänkål, tomater m m.
Jag och Cattis kommer att sitta i tältet bredvid och rita trädgårdar under lördag och söndag... Hoppas att vi hinner smita förbi Hannu och Rune lite då och då och få oss en smakbit!




Det lär nog bli många skratt och roliga skämt när dessa två herrar kommer igång med sin matlagning!
De är ju dessutom helt rätt i tiden, just nu är det mer inne än någonsin att odla sin egen mat och att laga mat på vad köksträdgården bjuder på för stunden.
Rune berättade att de inte hade med sig några recept, de visste inte vilka råvaror de skulle få så allt ska komponeras på plats så att säga. Härligt!