Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 31 augusti 2011

Carex, inte ett gräs men ser ut som ett


Carex Oshimensis 'Evergold'
Denna lilla Japanska växt ser ut som Hakonegräs, men en viktig skillnad är att denna är vintergrön! Jo, ni lästa rätt! Den är lika fin på vintern som på sommaren! Den vill ha det fuktigt, nästan lite blött för att trivas.
Exemplaret på bilden har stått planterad i en kruka i en damm i 5 år och växer och frodas.

Så tänk nu det svarta ormskägget som också är vintergrönt/vintersvart (scrolla neråt i Bloggen) i kombination med detta... Ursnyggt året om. Det är bara det att carex vill ha det blött... Och det vill ju inte ormskägget. Visst är det orättvist? När man har hittat en snygg kombination, så funkar de inte tillsammans!

Man skulle ju kunna testa att plantera Carex i en stor vid plastkruka utan dräneringshål, som man gräver ner i rabatten... Och så Ormskägget i den vanliga jorden. Då blir ju regnvattnet stående i krukan med Carex... Jag ska testa!

Bambu: gul stam med gröna ränder



Phyllostachys aureosulcata f. Spectabilis
Denna fantastiska Bambu odlar man för stammarnas skull. De är lysande gula med en grön rand. Ibland får den en stam i zig-zag form. Någon berättade för oss att de inte "vågande" plantera in den i sin trädgård eftersom de hört att den var invasiv.
- Hrm... Detta exemplaret har stått i min trädgård i 8 år... Den har totalt 20 stammar! Men den är nästan 5 meter hög. Grannfrun skrattade när ett skott som snabbt växte till imponerande 3 meters höjd på en sommar, stack upp på hennes sida av häcken. Det var lustigt, eftersom det var det enda "utlöparskott" som denna plantan presterat på 8 år... Det stack upp 1 meter från moderplantan. Så invasiv... Nej inte i vårt klimat.

Vi försökte dessutom gräva upp det med rötter och allt och sen plantera det på ett annat ställe hos grannfrun, men det överlevde inte vintern.

Så var inte rädd för denna superfina Bambu.
Bor du i Skåne, vet vi att du kan få tag på den hos Hedentorps i Ängelholm. De är duktiga på Bambu.

måndag 29 augusti 2011

Cattis och Eira på den stora trädgårdsfesten på Sofiero


Tack till det trevliga paret vid vårt bord som tog bilden på oss.

Duka för sensommarmiddag (men ät INTE av dekorationen)





Här är det dukat för en sensommarmiddag utomhus. Se dock till att gästerna inte rör svamparna i dekorationen. De är giftiga. Här har röd flugsvamp och giftkremla använts just för sin fina färgs skull. Är man osäker på gästerna så duka med champinjoner eller kantareller som dekor.

fredag 26 augusti 2011

Sofiero – Den stora trädgårdsfesten 2011

Just nu pågår den stora trädgårdsfesten på Sofiero. Naturligtvis var vi där för att kolla in trenderna samt nya växtsorter. Tydligast var nog den svarta trenden vad gäller växter.
Alltså blad som är så nära svart som det går. Gärna i kombination med olika grässorter eller Carex samt någon väldigt färgglad perenn såsom Rudbeckia, Dahlia, Canna etc.

Vi gillade skarpt att det visades lite annorlunda utesoffor än de i plast som har blivit så vanliga.

Vi fick trevligt sällskap när vi åt lunch. Det var trångt om sittplatser så vi fick dela bord. Möten med nya människor är alltid spännande. Vi råkade på ett par som sökte hjälp på utställningen av en landskapsarkitekt, vilka inte var på plats förrän på lördag och söndag. Så naturligtvis kikade vi på deras bilder och kom med lite tips. Hoppas att något var användbart för dem?!

Sofiero – Äskar dessa sofforna!



Här kommer ett fint exempel på ute-soffor som inte är gjorda av plast. Och trästubbarna som soffbord är också en kul idé.
Med bambuväggarna bakom skapas enkelt ett uterum i trädgården, utan att det finns en husvägg i närheten. Man behöver inte alltid ha alla möblerna samlade kring huset utan kan skapa mysiga nya uteplatser på andra håll i sin trädgård.

Denna uteplatsen är skapad av: landskapsarkitekt Anna Carolina Shine samt arkitekt och inredningsarkitekt Lotta Åkesson Persson

Sofiero – Vitslammad mur, en bänk och lite Rosmarin



Så enkelt och så snyggt! Fällen får man väl plocka in så fort det börjar droppa, men det kan det ju vara värt att få ha det så här snyggt!

Sofiero – Den svarta trenden



Den svarta trenden håller i sig. Här är det ormskägg som har använts, det "gula gräset" är vi inte riktigt säkra på... Kan det vara någon typ av Carex? Någon som vet? Det har en vacker solfjädersform. Vipporna hör inte till det gula gräset.

Sofiero – Äntligen lite "ny stil" på utesofforna!



Det är absolut inget fel på Konstrottingmöblerna som nu finns i varenda byggvaruhandel och hos vartenda möbelföretag. Det har förändrat svenskarnas syn på sina uteplatser: att kunna ha en soffgrupp utomhus. Men varför ska allt se likadant ut, och varför ska allt vara gjort i plast?
Äntligen fick vi se lite variation på temat. I USA har de en uppsjö av olika utesoffgrupper. Läser man amerikanska design-trädgårdstidningar blir man grön av avund över alla snygga utemöbler. Men här hemma... Här tar alla in plastsoffor i sortimentet. Inget annat.

Så detta var en frisk fläkt! Mer av detta! Möblerna kommer från: Bougainvillea, Trädgårdsbutiken på Katrinetorp, Svågertorp, Malmö. http://www.bougainvillea.se/

Sofiero – Den stora trädgårdsfesten 2011


Ett vackert dukat bord, vitslammad mur i bakgrunden och stolar som är målade för att se ut som ärgad koppar. Snyggt gjort!

onsdag 24 augusti 2011

Vad vi som trädgårdsdesigners bl a kan hjälpa till med



Här är två bilder från en entré som vi ritade om. Problematiken var att utsikten från entrén var grannens baksida/skräpsida. Kantat av ett Gunnebo-stängsel. Först pratade vi om att det skulle planteras klätterväxter på stängslet, men vi valde att förslå ett vackert plank med välkomnande belysning på som dolde grannens prylar, men ändå inte förtog utsikten eftersom huset ligger högt upp.
Stensättningen behölls, soptunnan fick en ny plats och lite nya växter skissades in (Bl a Hostor).
Stora krukor med Buxbombollar gör entrén vacker året om och kan enkelt kompletteras med säsongens växter.

En "enkel" lösning som inte kostar skjortan att genomföra.
Oftast kan man med små medel göra underverk. Man behöver oftast inte bryta upp all stenläggning etc. för att få till en snygg förändring.

måndag 22 augusti 2011

Bergenia, en fin marktäckare med en fantastisk höstfärg

Hjärtbergenia.
Växten som finns i de flesta trädgårdar och som många anser vara urbota tråkig!?! En 70-tals växt, som någon uttryckte det.

Men det är en fantastisk marktäckare, här är en Bergenia cordifolia 'Purpurea
Den får röda blomstjälkar och cerise blommor i maj månad. På hösten får den några röda fina blad och den är vintergrön.
Det finns många olika sorters Bergenia, surfa runt lite så får du se många fina varianter. Och till skillnad från Hostorna som lägger sig som slime på marken efter första frosten, är Bergenian oftast vintergrön och ser härliga ut i vinterlandskapet. Här är några länkar till roliga Bergenior:

Hjärtbergenia (Bergenia 'Baby Doll')

Bergenia (Bergenia 'Bressingham White')
Bergenia (Bergenia 'Eden's Dark Margin')
Bergenia (Bergenia 'Wintermärchen')

Bergenia "Eroica"

Inte sååå tråkig längre va?




lördag 20 augusti 2011

Hakonegräs och Ormskägg

Allt behöver inte blomma för att vara vackert.
Hakonegräs och Omskägg kan bli så här fantastiskt snyggt ihop.

torsdag 18 augusti 2011

Blommande Tulpanträd


Ser ni den lilla gula Tulpanblomman, mitt i bilden? Tulpanträdet tar MÅNGA år på sig för att börja blomma, upp till 25 år, men när det väl gör det är det helt fantastiskt. Och bladen är ju sagolika de med. Det vill ha både värme och fukt och klarar bara zon 1-2.
Trädet blommar i juni-juli månad.

Just detta trädet är riktigt stort och växer längs med ån i Ängelholm, vid nya Kungsgården. Men man får ha blicken i skyn för att kunna se det. Det är riktigt stort och väl inbäddat bland annan grönska.


onsdag 17 augusti 2011

Trädgårdsdesignerns knep

Vänsterjustera

Ett sätt att enkelt få en häftig effekt med ett "modernt" intryck är att anlägga en rabatt i 3-4 rader, där varje rad består av samma växt. Välj gärna gröna växter med olika bladtyper. Blommande perenner ser bara trist ut när blomningen är över. Effekten blir bättre med bara blad.
Som här: Hosta, Randgräs, Elefantgräs.

En liten varning ang. Randgräset: Det är sagolikt vackert, men sprider sig som en löpeld. Plantera därför med rotspärrar, alternativt i spannar med dräneringshål i för att undvika spridning.

Tid att ansa bokhäcken


Lite längre ner bland inläggen skrev vi om hur du bäst sköter och beskär en Avenbokhäck.

Här är en bild på en bokhäck som tydligt visar skillnaden mellan om häcken växer i söder- eller norrläge.
Denna portalen står med högersidan i söderläge och vänstersidan i norrläge, där den södra delen skuggar den norra delen. Man ser direkt att detta "hämmar" nordsidans tillväxt, och löven spricker ut senare. Dessutom skuggar den stora Kastanjen norrsidan.

En villa utanför Helsingborg fick en ny entré/framsida


En villa utanför Helsingborg fick en ny entré- och framsida. Den stensatta befintliga gången leder förbi ett nytt cykelskjul och slingrar sig fram till entrédörren (som inte syns i bild). Längst tv. är biluppfarten, vilken förbinds med entrégången med en stensatt gångyta i mörkare kvadratiska plattor. En ligusterhäck går längs med tomtränsen och i rabatterna runt den ovala gräsmattan finns Buxbombollar, Vita Hortensior (The Bride), Allium, och tre silverpäronträd. Vit Vinca Minor används som marktäckare. Mot entrén behålls befintlig Rhododedron, men den beskäres hårt för att få nytt liv. Vid cykelskjulet planteras blommande buskar såsom Schersmin och Paradisbuske in.

Vill du också ha hjälp med hela eller delar av din trädgård? Tveka inte att kontakta oss.
Mer info finns på vår hemsida:


Glöm inte att belysa din uteplats


Att belysa sin uteplats på ett vackert sätt skapar en härlig miljö även kvällstid.
Det behöver inte vara dyrt och krångligt och det är ett enkelt sätt att få din ute-miljö att se mer spännande och mer designad ut.

Här har en ljusslang (ni vet sådan som man köper i juletid) hängts upp under ute-sängen. Spotlighten på spaljén är "trädgårdsspotlights" av enklare modell som går på lågenergi och kan installeras utan behörig elektriker på plats. På en transformator kan man oftast koppla upp till 5 spotlights som kan placeras ut lite varstans runt uteplasten.

Belys en vacker växt underifrån, vrid någon spotlight mot en vägg etc. tänk dock på att du måste belysa någonting för att ljuset ska synas. Vrider du dem bara rakt uppåt eller rakt ut mot gräsmattan kommer de inte att synas. Något måste bli belyst.

Sådana här trädgårdsspotlights hittar du på de flesta "bygg-pryl-ställen" såsom Jula, Bauhaus, K-Rauta etc.

Trollpilen 5 år gammal

Den här Trollpilen började även sitt liv som en liten "gren" som stacks ner i marken under februari månad (se inlägg nedan) och har hunnit växa i 5 år och har redan blivit ett litet träd.
Trolpilen har ett fint utseende som är vackert även under vintertid, då de skruvade grenarna syns.


tisdag 16 augusti 2011

Kan man stamma upp Blåregn?


Nja... Jo, det kan man... Men det behöver nog stöd i mååånga år innan det klarar sig på egen hand. Blåregn är ju en klättrande växt. Men med hjälp av ett rejält stöd kan man göra om det till ett litet träd. Glöm dock inte att titta till det då och då så att inte remmarna som håller stammen på plats skär in och skadar det.

Trollpil


Trollpil (Salix babylonica Tortuosa) är ett riktigt fint träd. Både bladen och grenarna krusar sig och växer "troll-likt". Här är ett litet ungt träd. En kvist togs i februari månad för ca två år sedan och stacks ner i marken. Detta är resultatet. Om bara några år kommer det att ha vuxit till ett hyfsat stort träd, som är vackert även vintertid.
Tänk dock på att Pil törstar efter vatten, mycket vatten. Och precis som Poppel och Björk ska Pil inte planteras alltför nära huset eftersom det kan skada vattenledningar etc.
Men har du problem med en vattensjuk tomt, kan en Pil snabbt hjälpa.


måndag 15 augusti 2011

Bornholmsfikon


Bornholmsfikon ska ju vara lite tåligare än andra sorter och kan planteras på friland i de varmare delarna av landet.
Men vår erfarenhet är ändå att den fryser ner totalt kalla vintrar. Oftast kommer det nya skott från roten, men det är ju en klen tröst om man nu har haft milda vintrar ett par år i rad och trädet hunnit bli stort och fint.

Bäst klarar det sig i en kruka som vintertid övervintras frostfritt. Eftersom fikonet är lövfällande klarar det av att övervintras mörkt. Så har du bara frostfritt i förrådet eller garaget går det utmärkt att förvara det där.

fredag 12 augusti 2011

Jalusier i pergolan



Vi har fått lite frågor på jalusierna i Pergolan som vi har visat och här kommer lite mer info:

- Det är "vanliga" bambujalusier. De kan köpas på Biltema, Rusta, Jysk etc. De är väldigt billiga.
- De går att kapa till önskad bredd.
- Just dessa i denna pergolan har hängt på samma plats i 5 år, utan att tas in vintertid. De är dock upprullade under vinterhalvåret och pergolan har tak. Bilden är fotograferad som sagt 5 år efter att de "installerades" (de sitter på två skruvar).
På våren är de lite "muggiga" när de rullas ut igen, men lite regn och blåst och sol torkar bort det mesta.

Jalusierna ger skön skugga och svalka när solen skiner in och på kvällarna håller de vinden och kylan ute. Dessutom skapar de en härlig rumskänsla.

torsdag 11 augusti 2011

Gör eget kryddsalt av kryddorna från din trädgård



Regniga trista dagar kan du passa på att göra eget kryddsalt eller egna kryddblandningar. Det är superenkelt!
Lägg alla kryddor som du vill ha med i en mixer tillsammans med grovsalt och mixa alltihopa. Lägg sedan på en bakplåt och torka i ugnen på 50 grader. Kryddblandningen måste vara helt torr innan du lägger det i burkar.

På bilden har följande använts:
- Grovsalt
- Basilika
- Dill
- Persilja
- Chili
- Vitlök

Har du tid och tålamod kan du först torka kryddorna (hängandes upp-och-ner) och sen mala dem... Men för den otålige funkar det lika bra att mixa de färska kryddorna med grovsalt och sen torka i ugnen.

onsdag 10 augusti 2011

Så får du en fin häck i din trädgård!



I södra Sverige är det dags att klippa eller putsa till häckarna. Det finns två saker som är viktiga att tänka på för att få en fin häck i sin trädgård. Det är att klippa den regelbundet och se till att den får näring. Varje gång man klipper tillbaka sin häck delar grenarna sig och häcken blir allt tätare. Det är också viktigt att hålla fritt från gräs och ogräs under häckplantorna. Dessa konkurerar med häckplantorna om näringen. Om man redan när man planterar sin häck gör sitt bästa för att den ska trivas, så har man inom några år fått en fin och tät häck i sin trädgård.

måndag 8 augusti 2011

Vi tipsar om sensommaren på TV4´s sida Hemmakanalen



Sy själv madrass till ute-sängen


Madrassen till denna ute-sängen är hemmasydd. Mått 120x180 cm.

Man har använt 3 spjälsängsmadrasser från IKEA (80x120 cm) och två vita överkast i bomullstyg även dem från IKEA.
Överkasten har sytts ihop förrutom ena långsidan. Sen har två sömmar sytts tvärsöver, så att det bildas tre fack (för de tre madrasserna).
Sen är det bara att trä i madrasserna. Dynan kan enkelt vikas ihop och tar liten plats vid förvaring.
Enkelt att tvätta!

Färgglada kuddar i utesoffan



Än är inte sommaren över.
Passa på att shoppa prylar till uteplatsen, för nu kan du oftast fynda.
Köp färgglada kuddar till utesoffan eller sy nya kuddfodral själv. För en lyxigare look, använd gärna glansiga tyger eller möbeltyger.
Här har en cerise- och vinröd färgskala använts.

Pelargonerna blommar långt in på hösten om man sköter om dem. Många platskolor rear ut även dem. Det går bra att övervintra dem inomhus om du inte har ett uterum.

Måla om gamla terracottakrukor


Gamla trista oglacerade terracottakrukor kan enkelt moderniseras!
Skrapa bort eventuell smuts och mossa och måla med akrylfärg (konstnärsfärg som säljs i hobbyaffärer). Färgen sugs in i krukan och får ett matt utseende. Om något blekts eller skavts av nästa år är det bara att måla på ny färg.
Här är en rödmålad kruka med en limefärgad Ipomea i.

tisdag 2 augusti 2011

Våga vägra hösten!



Augusti är en sommarmånad! Handeln vill gärna få oss att tro att det är höst och säljer Kryssbollar.
Men om man har pysslat om sina sommarblommor kan de fortsätta att blomma vackert hela säsongen ut.
Här är vackra vita sommarblommor planterade i en högsmal kruka. Den vita färgen matchar snyggt med fasadens vaniljgula ton.
Höst blir det tids nog och varför skynda på med de växterna? Låt oss njuta av den sista sommarmånaden!